Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

IS-svenskornas fruktan för regimens fängelser

Expressens korrespondent granskar "Svarta änkan" – och kopplingen till Sverige.
Kvinnor i al-Hol lägret i norra Syrien där man samlat IS-familjerna efter kalifatets fall.
Foto: MAYA ALLERUZZO / AP / TT NYHETSBYRÅN

BEIRUT. Syriska regeringen vill ta kontroll över kurdstryda områden i norra Syrien. Nu pågår förhandlingar mellan Damaskus och kurdledda SDF om villkoren berättar Ahmad Mounir, syriska regeringens särskilda rådgivare, för Expressen.

I området finns fångläger med ett 70-tal IS-familjer kopplade till Sverige.

– Hamnar vi i regimens fängelser är vi dödsdömda. Det kommer att vara slutet för oss, säger en av IS-svenskorna. 

Skräcken sprider sig bland fångarna som är placerade i läger i nordöstra Syrien. Regeringen i Damaskus vill ta över kontrollen i områden som styrs av kurdledda SDF i norra Syrien och då riskerar de svenska familjer som anslöt sig till terrorsekten IS och sedan tillfångatogs att hamna i regimens fängelser. 

– En amerikansk diplomat informerade amerikanska IS-kvinnor i ett av lägren om att den syriska regimen är på väg att ta över kontrollen i de områden där lägren ligger, säger två kvinnor i ett av IS-lägren till Expressen. 

”Dödsdömda”

Beskedet till de amerikanska IS-kvinnorna har spridit sig till andra utländska IS-familjer inklusive svenskar. 

– Hamnar vi i regimens fängelser är vi dödsdömda. Det kommer att vara slutet för oss, säger en svenska. 

Enligt källor i Damaskus och i Qamishli har delegationer från SDF och från regimen haft flera möten de senaste två månaderna. I SDF-kontrollerade områden ligger flera fångläger där utländska IS familjer, inklusive ett 70 tal med kopplingar till Sverige, är placerade. 

– Den amerikanska diplomaten gav information om att regimen kommer att ta över lägren under hösten. Amerikanerna har informerat SDF om saken, säger flera källor till Expressen. 

Ahmad Mounir, syriska regeringens särskilda rådgivare i försoningsprocessen
Foto: Kassem Hamdé

– Vi vill via förhandlingar med våra syriska medborgare i norra Syrien ta tillbaka områden som tillhör Syrien. Det är vårt land och de är våra medborgare, säger Ahmad Mounir, syriska regeringens särskilda rådgivare i processen, till Expressen.

”Självklart känner UD till att det förs samtal mellan parterna i regionen men vi har inga uppgifter om att det skulle vara något nytt att rapportera, något som bekräftar de uppgifter du nämnde per telefon”, skriver Catarina R Axelsson på UD:s presstjänst i ett mejl till Expressen. Islamiska staten stormade fem byar i södra Syrien och kidnappade 32 kvinnor och barn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.