Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

IS propagandakanal visar bilder från terrordådet på Drottninggatan

Rakhmat Akilov är dömd till livstids fängelse och utvisning för terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm den 7 april 2017. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Rakhmat Akilov erkände att han begick ett terrordåd som han påstår beställdes av terrorgruppen IS. 

Men ingen organisation har självt tagit på sig ansvaret för dådet på Drottninggatan.

Nu används bilder från Stockholm i IS propagandakanal.

Filmen är döpt till "Inifrån Kalifatet" och uppmanar sympatisörer till nya dåd.

Sedan terroristen Rakhmat Akilov, 40, i april 2017 mejade ner fotgängare på Drottninggatan i Stockholm, dödade fem och skadade över hundra människor har inte någon terrorgrupp tagit på sig ansvaret för dådet.

Akilov själv erkände att det var ett terrordåd som han påstår beställdes av terrorgruppen IS. I utredningen avslöjades det att Akilov stod i direkt kontakt med sina uppdragsgivare medan han utförde dådet, men att de ska ha tillhört IS är inte fastställt.

På torsdagen – för första gången sedan Akilov utförde sitt blodiga dåd – publicerade IS en videofilm där de använder bilder från Drottninggatan i Stockholm.

 

 

”Tyder på att det svenskar är med och inblandade i filmen”

Det är IS propagandamediaorgan al-Hayat som publicerar filmen i IS-kanaler på sociala medier. Filmen som är döpt till "Inifrån Kalifatet" är på drygt 16 minuter.

”Terrorisera dem i sina egna hemländer”, lyder budskapet från en manlig röst som uppmanar IS anhängare till att följa högste ledaren Abou Bakr al-Baghdadis order.

IS använder professionell film- och redigeringsteknik, samt tar in scener som visar IS aktiviteter. Man ser läkare, beväpnade terrorister, predikanter och självmordsbombare i filmen.

– Valet av klippbilder i filmen tyder på att det är svenskar med och inblandade i filmen. Man gör inte sådana filmer utan att ha tänkt genom det noggrant. Det tyder på att det är svenskar som har valt bilderna, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

 

 

”Aldrig bra att förekomma i propagandafilmer”

Utöver bilder från Stockholm visar IS scener från Bryssel, Paris och andra städer i Europa.

Terrorgruppen IS har förlorat de flesta områden som ockuperades för fyra år sedan och nu finns IS-terroristerna i ett 70 kvadratkilometer stort område längs den syrisk-irakiska gränsen.

I den nya filmen uppmanar IS sina anhängare att lyda order, använda sina kunskaper för att utföra "cyberjihad" och om de inte kan ansluta sig till IS i krigsdrabbade områden ska de utföra terrordåd i sina egna hemländer. 

– Det är första gången Stockholm är med i sådana här sammanhang och det är aldrig bra att förekomma i propagandafilmer, säger Ranstorp.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!