Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

IS propagandabild – efter offensiven

IS attackerar fängelse i Syrien: Minst 25 döda.
Bild från en propagandavideo på IS Youtube-kanal.
Foto: IS
Arkivbild på IS i Syrien 2015.
Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITE

Här är bilden som omvärlden hoppades var historia.

Väpnade IS-krigare i en blodig offensiv i flera dagar, tillfångatar fängelsevakter, dödar tiotals väpnade SDF-milismän och fritar misstänkta terrorister.

I en propagandavideo påstår sig IS ha ”befriat minst 800 fångar”.

På fängelset al-Sina'a sitter mellan 3 500 och 5 000 IS-medlemmar fängslade. Fängelset ligger i stadsdelen Geweran i staden al-Hasakah och kontrolleras sedan 2016 av kurdiskledda SDF, Syriens Demokratiska Styrkor.

Hittills har 77 IS-medlemmar och 39 kurdiska krigare omkommit i striderna i området, enligt syriska människorättsobservatoriet.

Trots amerikanska flygvapnets understöd och mobilisering av tungt beväpnade styrkor från milisgruppen SDF fortsätter terrorgruppen IS att kontrollera fängelset.

Sent på lördagskvällen publicerade terrorgruppen ett detaljerat pressmeddelande där man skriver att man dödat tiotals SDF-medlemmar i en offensiv som pågått i tre dygn.

Offensiven inleddes, skriver IS, med att två personer vid namn Abou Abdulrahman och Abou al-Farouk sprängde sina bomb-lastbilar mot porten och murarna.

IS la också upp en propagandavideo som visar maskerade medlemmar som hävdar att de har tillfångatagit flera SDF-krigare och hotar med att fortsätta tills ”alla är fria eller går martyrdöden”. IS påstår sig ha befriat ”minst 800 fångar”.

SDF dementerar IS påstående

SDF dementerade IS uppgifter och skriver i ett pressmeddelande att de tillfångatagna är ”kökspersonal”. 

Men Mazlum Abdi, överbefälhavare för Syriens Demokratiska Styrkor, skrev under lördagen på Twitter att SDF ”tagit tillbaka kontrollen över områden kring fängelset och tillfångatagit de flesta fångar som rymde”.

Enligt syriska människorättsobservatoriet handlar det om hundratals fångar som åter tillfångatagits – men några är fortfarande på flykt.

Syriens Demokratiska Styrkor mobiliserade tungt beväpnade styrkor i försök för att ta tillbaka fängelset och minst tre andra kvarter i stadsdelen som IS kontrollerar.

Trots understöd från såväl amerikanskt flygvapen som amerikansk militär på marken håller IS ställningarna.

Sent på lördagskvällen kommenterade USA:s utrikesdepartement striderna så här:

Denna attack belyser vikten och behovet av att fullt ut finansiera, internationella koalitionen för att besegra ISIS”.

Ned Price som är talesperson för USA:s utrikesdepartement uppmanar alla länder som har medborgare kvar i fängelser i nordöstra Syrien att ”ta tillbaka, rehabilitera, återintegrera” eller ”ställa sina medborgare införa rätta.”

Terrorgruppen IS hotar med att fortsätta offensiven som fick namnet ”nedrivningen av murarna tills alla fångar är fria”. 

Se också: 

Anklagas för att ha rekryterat sonen som barnsoldat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.