IS nya terrorplan:
Fler attacker i väst

Islamiska statens nya strategi är att få anhängare att slå till i sina hemländer i stället för att åka till Syrien och Irak.
Foto: AFP/GETTY IMAGES
I senaste numret av IS engelskspråkiga tidskrift Dabiq uppmanar terrorsekten än en gång till spontana attacker.
Foto: Dabiq
Robert Egnell, professor och chef för institutionen för säkerhet, strategi och ledarskap vid Försvarshögskolan.
Foto: Försvarshögskolan

Här är Islamiska statens nya uppmaning:

– Gör inte invecklade planer, utan gör det enkelt och effektivt. Om du kan få tag i ett vapen, gör det och använd det så snart som möjligt, lyder budskapet i senaste numret av deras tidskrift.

Islamiska statens nya strategi är att få anhängare att slå till i sina hemländer i stället för att åka till Syrien och Irak.

I senaste numret av IS-tidskriften Dabiq uppmanar terrorsekten än en gång till spontana attacker.

– Gör inte invecklade planer, utan gör det enkelt och effektivt. Om du kan få tag i ett vapen, gör det och använd det så snart som möjligt, på en plats som orsakar mest skada och panik, som ger dödsfall och skador på de otrogna, står det i en artikel.

"Del av deras strategi"

I artikeln uppmanas anhängare att utföra attacker i väst om de är förhindrade att åka till Syrien och Irak:

– Om du inte kan göra det, vet att du har blivit välsignad med möjligheten att tjäna ett mycket större syfte än att leva bland muslimer. Du är bakom fiendelinjer och kan slå till där det skadar dem som mest. De otrognas blod är obligatoriskt att spilla. 

Robert Egnell är professor och chef för institutionen för säkerhet, strategi och ledarskap vid Försvarshögskolan.

– Det här är inga hemliga instruktioner till terrorceller. Det är en öppen kommunikation som de vill att vi ska se och är en del av deras strategi, att skapa skräck, skapa osäkerhet och konflikt, säger han.

Enligt Säpo har 300 personer från Sverige värvats till Islamiska staten i Syrien och Irak sedan sommaren 2012. Cirka 150 har återvänt enligt Säpo. 

IS trängs tillbaka i Syrien

Samtidigt trängs IS tillbaka i Syrien. USA-stödda kurdisk-arabiska styrkor har till 90 procent kontroll över Manbij som tidigare kontrollerats av IS. Uppgifterna kommer från Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter. 

Staden med 100 000 invånare har varit strategiskt viktig i transporterna av materiel till IS-fästet Raqqa.

– IS trängs tillbaka på flera håll. IS är beroende av framgång för att fortsätta rekrytera och dra in medel. Strategin att slå till på hemmaplan i Europa kan tolkas som en strategi att uppfattas som framgångsrik för att fortsätta skapa skräck när de trycks tillbaka i Syrien, säger Robert Egnell.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.