Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

IS nya strategi mot Sverige och Europa

Magnus Ranstorp, terrorexpert vid Försvarshögskolan: ”Det handlar om att skapa utdragna, komplexa operationer med skjutvapen, som gör att det blir ett superdrama som lamslår en hel stad.”
Foto: Yoan Valat / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Lari Nyroos är chefsanalytiker på Säkerhetspolisens avdelning för kontraterrorism: ” Antalet enklare attentat av ensamagerande terrorister ökade i Europa.” Bilden från Bryssel tidigare i år.
Foto: No Credit/Epp / /ALL OVER PRESS E-PRESS PHOTO.COM
Bryssel flygplats efter terrorattacken.
Foto: No Credit/Epp / /ALL OVER PRESS E-PRESS PHOTO.COM

Här är terrororganisationen IS nya blodiga strategi: att med hemvändande elitsoldater och ensamvargar på hemmaplan slå till mot Sverige och Europa.

– IS har höjt ambitionsnivån, säger Lari Nyroos, chefsanalytiker på Säkerhetspolisens avdelning för kontraterrorism.

Och gång på gång leder spåren till Sverige.

LÄS MER: Lista namn för namn – svenskarna som vill offra sina liv för jihad


Tidigare i veckan kunde Expressen avslöja att Säkerhetspolisen utreder uppgifter från irakisk säkerhetstjänst om att en cell med sju till åtta erfarna IS-terrorister kan ha etablerat sig i Sverige.

Säpo har gått in i stabsläge på grund av det misstänkta terrorhotet samtidigt som Stockholmspolisen upprättat ett ärende om "en särskild händelse".

På onsdagskvällen trappades arbetet enligt uppgifter till Expressen upp ytterligare för att försöka avvärja det misstänkta hotet.

– Arbetet fortgår. Vi har arbetat intensivt från början just för att bedöma den information som inkom till oss, säger Fredrik Milder, presstalesperson på Säpo.

Samtidigt sitter IS-elitsoldaten Osama Krayem från Malmö häktad i Belgien utpekad som delaktig i terrorcellen bakom de blodiga dåden i Paris och Bryssel.

Och i Stockholm anklagas den avhoppade lärarstudenten Aydin Sevigin, 20, för att i all sin ensamhet ha förberett en självmordsattack i IS namn - mot mål i Sverige.

I linje med nya strategin

Tillsammans är det tre händelser helt i linje med Islamska statens nya terrorstrategi att exportera kriget i Syrien och Irak till Europa, för att med elitsoldater och ensamvargar slå mot fienden på hemmaplan.

För den avhoppade lärarstudenten Aydin Sevigin var hemmaplan ett åttavåningshus i Sollentuna. Där sökte han sig minst arton gånger in till Youtube-klippet där IS talesman Abu Muhammed al-Adnin riktar sin order till ensamma sympatisörer i utlandet, de så kallade ensamvargarna.

Två gånger försökte Aydin Sevigin förra sommaren, likt så många svenskfödda IS-sympatisörer före honom, ta sig till Turkiet och vidare över gränsen till Syrien.
Foto: Polisen

– Var du än må befinna dig, hindra de som vill skada dina bröder och Islamiska staten så mycket du kan, löd uppmaningen som gång på gång spelades upp på mobiltelefonen som Sevigin medgett är hans.


LÄS MER: Dom mot misstänkte terroristen drar ut på tiden


Förstahandsvalet av vapen som IS talesman ger på Youtube är hemmagjorda bomber eller kulor. Men han ger också andra alternativ till hur terroristgruppens fiender i väst ska behandlas:

– Krossa hans huvud med en sten, eller slakta honom med en kniv, eller kör över honom med bilen, eller kasta ner honom från en hög höjd, eller kväv honom, eller förgifta honom.

– Intressant, var Aydin Sevigins kommentar då han frågades ut av Säkerhetspolisen om vad talet som han sett så många gånger betyder för honom.

Förberedde för attentat

Två gånger försökte Aydin Sevigin förra sommaren, likt så många svenskfödda IS-sympatisörer före honom, ta sig till Turkiet och enligt polisen för vidare transport över gränsen till Syrien. Men han misslyckades. Kanske var det enkelbiljetten, det nya passet, de nästan 50 000 kronor i kontanter och de nyinköpta militärbyxorna som fick turkiska myndigheterna att fatta misstankar mot den tunne och blyge unge mannen. Eller så var det mammans anmälan hemma i Sverige om att sonen försvunnit och troligen försöker ansluta sig till terroristorganisationen IS i Syrien som tvingade Aydin Sevigin tillbaka till Sverige.

Där hemma i lägenheten i Sollentuna började han, såsom polis och åklagare lade fram det under rättegången som avslutades i måndags, runt nyår förbereda sig för att utföra ett terrordåd mot IS fiender på hemmaplan. Han skaffade en mobiltelefon som bara kopplades upp mot trådlöst nätverk för att ladda ner manualer och mängder av militant islamistisk propaganda.

I en känd bombinstruktion som Aydin Sevigin laddar ner från nätet en vecka innan han börjar köpa flera av ingredienserna som tas upp i den går det att läsa:

"Min muslimske broder, vi erbjuder dig vår militära träning mitt i ditt eget kök, för att du ska slippa omaket att resa till oss. Om du är uppriktig i dina avsikter att tjäna Allahs religion är allt du behöver gör att gå ut i köket och tillverka en sprängladdning som kan skada din fiende"

Lari Nyroos är chefsanalytiker på Säkerhetspolisens avdelning för kontraterrorism.

– Att propagandan är så tillgänglig gör att ensamagerande aktörer snabbt kan självradikaliseras och även utbilda sig med avsikt att begå brott utan att ha någon fysisk kontakt eller kommunikation med personer knutna till en terrorgrupp, säger han och lyfter särskilt upp Abu Muhammed al-Adnins tal.

Talet ses som en vändpunkt i IS strategi för att vända blickarna mer aktivt mot Europa.

– Hösten 2014 uppmanade IS talesman Abu Muhammed al-Adnin terrorgruppens anhängare i väst att utföra attentat med enkla medel i sina egna hemländer. Antalet enklare attentat av ensamagerande terrorister ökade i Europa, Nordamerika och Australien, säger Lari Nyroos.

Över 20 attentat efter talet

En rapport från två forskare verksamma vid Norska försvarets forskningsinstitut 2015 visar att 21 attentat eller attentatsförsök genomförts efter talet av personer som klassas som IS-sympatisörer utan kontakter med organisationen. Under treårsperioden som föregick talet hade, enligt samma forskningsrapport, ingen sådan attack rapporterats.

Paris-attacken i november 2015 – där 130 personer dog.
Foto: Crystal Pictures / STELLA

Men om Abu Muhammed al-Adnins tal utgjorde en vattendelare så markerar attentaten i Paris under 2015 en annan. Från flera källor kommer uppgifter om att IS parallellt med ensamvargarnas strategi medvetet exporterat särskilt utbildade elitförband från så kallade säkra hamnar i IS-kontrollerade områden i Syrien och Irak - in i Europa. Syftet ska vara att bilda terrorceller som kan slå till och utföra mer komplicerade dåd som kräver erfarenhet och samordning.

Och det är mot bakgrund av den informationen som tisdagens larm kan ses om att sju till åtta irakiska IS-terrorister ska ha etablerat en cell i Sverige för att utföra terrordåd i Stockholm. Enligt Expressens källor fick Säpo informationen från den irakiska säkerhetstjänsten och ledaren för cellen uppges ha stått IS tidigare ledare Abu Bakr al-Baghdadi nära.

Svenska band

Just nu utreds en annan av dessa misstänkta europeiska IS-celler. Enligt åklagaren är IS-cellen ansvarig för såväl sprängningarna i Bryssel den 22 mars som tog 32 människors liv och för Parisattackerna i november där 130 människor dödades. Sambandet mellan cellen och attentaten bekräftas också av IS själva i organisationens senaste nummer av den egna engelskspråkiga tidningen Dibaq.

Minst två av de utpekade medlemmarna av IS-cellen i Bryssel har tydliga band till Sverige. Mohamed Aziz Belkaid som sköts till döds i samband med ett tillslag mot terrorcellen i en Brysselförort den 15 mars, bodde i flera år i Sverige innan han liksom flera av terrorcellens medlemmar åkte ner till Syrien, fick stridsutbildning och stridserfarenhet.

Nyligen greps också Malmöbon Osama Krayem, 23, som Expressen i flera omgångar skrivit om som en av Sveriges resande jihadister. Han lämnade Malmö och stadsdelen Rosengård under 2014 för att ansluta sig till IS i Syrien. I september förra året, två månader före attackerna i Paris, ska han ha lämnat Syrien med ett falskt syriskt pass för att ta sig till Tyskland. Därifrån hämtades han i bil av Salah Abdesalam som pekats ut som en av hjärnorna bakom Parisattackerna.

Osama Krayem från Malmö anklagas för att ha ingått i Brysseldåden.

Osama Krayem ställdes den 14 april inför rätta i Bryssel anklagad för att ha ingått i terrorcellen och för att ha varit direkt delaktig i Brysseldåden. Han har bland annat identifierats som en av de personer som fångats på bild när han köpte de väskor som användes i attackerna. Han ska också ha följt med självmordsbombaren Khalid el-Bakraoui som sprängde sig i tunnelbanan vid stationen Maalbeek. Själv har han vid förhör förnekat all inblandning. I förra veckan utökades misstankarna till att också omfatta terroristdådet i Paris, där Krayems DNA ska ha påträffats.

"Den inre kärnan i cellerna"

Enligt Magnus Ranstorp, terrorexpert vid Försvarshögskolan i Stockholm, tyder mycket på att både Malmöbon Osama Krayem och den tidigare i Sverige bosatte Mohamed Aziz Belkaid finns bland de särskilt utbildade elitförband som IS satt in i Europa. Något som Sydsvenskan var först att rapportera om.

– De ingår i den här strategin, de ingår i den inre kärnan i de här cellerna. Det är de här elitkommandona som tränats i Syrien till att genomföra de mer komplexa operationerna. Det handlar om att skapa utdragna, komplexa operationer med skjutvapen, som gör att det blir ett superdrama som lamslår en hel stad och skapar en enorm polarisering, säger Magnus Ranstorp.

Magnus Ranstorp: ”Det handlar om att skapa utdragna, komplexa operationer med skjutvapen, som gör att det blir ett superdrama som lamslår en hel stad.”
Foto: Sven Lindwall

Enligt nyligen publicerade uppgifter i den ansedda brittiska tidningen The Guardian kan det röra sig om så många som 200 militanta, särskilt utbildade, IS-anhängare med erfarenhet från kriget i Syrien som redan finns på plats i celler i Europa.

Enligt tidningen, som citerar två IS-medlemmar med insyn, ska ett möte inom IS ledarskap ha hållits i Tabqah, Syrien, nio dagar före attacken i Paris i november förra året. Ledarskapet ska under mötet ha diskuterat en ny fas i organisationens historia som innebär en “export av kaos till Europa", med fokus på de europeiska huvudstäderna.

– Vid mötet talade de om vilka samhällen som skulle smulas sönder först och vad det skulle innebära. Tanken är att större attacker ska skapa press på den Europeiska unionen och till och med Nato. Det vore idealiskt för dem, säger en av the Guardians IS-källor.

Information om mötet ska, enligt the Guardian, ha spritts till västvärldens säkerhetstjänster efter Paris-dåden i november och påverkat synen på hotbilden i västvärlden.

Terrordåden i Bryssel krävde 32 människors liv.
Foto: Julien Warnand / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Liknande uppgifter har också den amerikanska tankesmedjan ISW, Institute for the study of war, publicerat kort efter den senaste attacken i Bryssel. De talar om 600, i Syrien och Irak, särskilt utbildade IS-krigare som kan sättas in som celler och skapa nätverk i bland annat Europa men också i andra delar av världen.

IS höjde ambitionsnivån

Från svenska Säkerhetspolisen sida vill man inte kommentera mötet som the Guardian rapporterar om. Men man bekräftar att IS har utvecklat en strategi mot mer komplexa aktioner i utlandet.

– Under 2015 höjde IS ambitionsnivån och lyckades utföra flera komplexa terrorattacker runtom i världen, bland annat i Europa. Säkerhetspolisen ser framför sig en besvärlig problembild med flera olika tillvägagångssätt för att utföra attentat, från de enklaste till de mest komplexa, säger Lari Nyroos.

Enligt honom har IS under det senaste året utfört ett 60-tal attacker i ett tiotal länder utanför krigsområdena i Syrien och Irak.

Sorgen efter terrordåden i Paris i november.
Foto: Guillaume Horcajuelo / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

– Utförandet ser olika ut, antingen av ensamagerande personer inspirerade av IS eller mer organiserat av utbildade och utskickade terrorceller som vi sett i Paris och Bryssel. De flesta utbildas för strid eller självmordsbombningar vid fronten. Säkerhetspolisens och andra säkerhetstjänsters viktigaste uppgift är att identifiera de fåtal som återvänder med avsikt att begå attentat.

En förklaring till omläggningen av strategin till att slå till mot Europa kan vara att IS drabbats av stora bakslag militärt i Syrien och Irak. IS har både förlorat geografiska områden och delar av sitt ledarskap i kriget de senaste månaderna. För två veckor sedan gick det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon ut med att två svenska medborgare - Khalid Osman Timayare, 25, från Göteborg och Haris Karichanin, 26, från Norrköping - dödats i amerikanska bombanfall i Irak. Båda svenskarna har i flera år stridit åt IS.

En framträdande IS-krigare

Svenske medborgaren Timayare beskrivs som en av de framträdande utländska IS-krigarna av amerikanska försvarsdepartementet och uppgavs vara vice emir och en nära vän till den nyligen dödade framträdande IS-befälhavaren Omar al-Shishani. Med motgångarna på plats i Syrien och Irak kan det vara lättare för IS att ta sig via flyktingströmmarna från området till hjärtat av Europa.

Samtidigt kan paradoxalt nog också den senaste tidens skärpta gränskontroller och större svårigheter för personer att ta sig ner till Syrien leda till att fler personer väljer att utföra attentat hemma i stället.

– Att personer som inte kan ta sig till Syrien och Irak kan förbereda ett attentat eller arbeta med stödjande terrorverksamhet på hemmaplan är något vi känner till och följer, säger Lari Nyroos.

Khalid Osman Timayare från Göteborg.

Under de senaste månaderna har flera uppmärksammade gripanden skett i gränsområdena till Turkiet.

• I slutet av januari greps den dömde kungälvsterroristen Mirsad Bektasevic, 29, tillsammans med en 20-årig jemenitisk medborgare boende i Småland då de försökte ta sig från Grekland för vidare resa till Syrien. De sitter nu häktade misstänkta för "delaktighet i terroristorganisation och innehav av krigsmaterial"

• I mars greps fyra personer, tre svenska medborgare och en med uppehållstillstånd i Sverige, i Turkiet då de ska ha försökt ta sig till Syrien.

Enligt Säkerhetspolisen har resandet mattats av något den senaste tiden. Det har blivit svårare att ta sig till Syrien via Turkiet sedan landet skärpt bevakningen samtidigt som IS förlorat kontrollen över flera viktiga gränsövergångar.

I konfliktens centrum

– Svårigheten att ta sig till konfliktzonen kan vara en del av förklaringen till att resandet har mattats av. En annan förklaring kan vara att IS propagandabluff har synats. Det börjar bli klart och tydligt för envar - även IS egna anhängare - att det inte finns en lycklig och säker islamisk stat i konfliktens centrum. Bara krig och olycka som bara förvärras av IS existens, säger Lari Nyroos vid Säkerhetspolisen.

Säpo känner i dag till 300 fall där svenskar åkt till Syrien och Irak för att strida för IS och andra grupper. 45 ska ha dött och 135 återkommit till Sverige.

Expressens granskning visar att det rör sig om kluster av personer, grupper och nätverk som åker antingen tillsammans eller påverkar varandra att under en längre period söka sig ner. Göteborg, Borås, Stockholm, Örebro och ett par andra platser i landet är hårdast drabbat.

Inte sällan knyts grupperna ihop av släktskap eller gamla vänskapsband. Och att en släkting eller nära vän dött i strid verkar inte avskräcka. Tvärtom kan vi i vår granskning visa att både släktingar och vänner åker ner efter att nära och kära dött i stridigheter.

Kriget i Syrien har inneburit slutet för flera svenska IS-krigare.
Foto: Mohammed Badra / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Från Göteborgsförorten Frölunda har till exempel bröderna Nabil och Yasser och ytterligare en närstående i perioder åkt ner till Syrien. Två av dem är i dag döda, medan en uppges ha återvänt. Att en av bröderna dog bara efter någon månad i Syrien avskräckte inte släktingarna från att ansluta.

"Man kan dö närsomhelst"

– Man kan dö närsomhelst eller hursomhelst - i en bilolycka eller i en hjärtattack. Man vet aldrig hur man dör. Inom vår religion tänker vi inte på det, säger en nära släkting till bröderna.

Innerst inne gör man väl det ändå?

– Man gör det, men ändå vet vi att när Gud vill ta våra själar, då gör han det när som helst. Man blir ledsen och saknar den personen men mer än så kan man inte göra, säger släktingen.

Läckta rekryteringsdokument från IS, som Expressen har tagit del av via Ethar Abdulhaq på den syriska nyhetssajten Zaman Al Wasl, visar också att nyrekryter måste svara på en mängd detaljerade frågor om sig själva, sin familj, vilken blodgrupp man har och även vem som har rekommenderat dem att resa. I dokumenten har vi funnit namn på svenska kända IS-sympatisörer.

"Levt ett liv i synder"

– Jag hade levt ett liv i synder och tänkte att om jag hjälper muslimer så kunde jag göra bot. Därför åkte jag ner, säger en ung man från Stockholm som finns med i de läckta IS-dokumenten.

När han fått kontakt med en smugglare i Turkiet visades han till en gränsövergång till Syrien sommaren 2014. Där hämtades han med andra anhängare. Han fördes till ett hus där två beväpnade män ställde en mängd frågor.

– Jag ville inte ha problem så jag svarade på deras frågor. Jag ljög att jag hade stridserfarenhet. För jag ville inte åka till ett träningsläger. Jag visste att jag aldrig skulle återvända då, hävdar han.

Svensken övertalades att åka ner av en svensk man som anslutit till terrorsekten.

– Jag ville åka dit för att hjälpa. Jag har aldrig varit en kille som ville döda, hävdar han.

Efter två veckor tog han sig tillbaka till Turkiet och hem till Sverige. Han säger att han inte längre är troende, att han jobbar och studerar. Säpo kontaktade honom efter resan. Han säger att han inte är samma person som för två år sedan.

– Jag älskar Sverige.

"Den ensamma enstöringen"

Att personliga kontakter ofta är avgörande bekräftas också av den USA-baserade analysgruppen Soufan group som följer de drygt 30 000 utlänningar från 86 länder som hittills rest för att strida i Syrien och Irak. Deras bild är att IS utvecklade propagandaapparat på framför allt sociala medier har betydelse för att inspirera och lägga grunden för ett intresse för vad som sker i Syrien, men att det ofta är de personliga kontakterna som avgör om en person ska åka eller inte och det sker därför också ofta i grupper.

I fallet med den avhoppade lärarstudenten i Sollentuna, Aydin Sevigin, finns det inga tecken på att han haft några medhjälpare eller tydliga kontakter.

Den avhoppade lärarstudenten från Sollentuna, Aydin Sevigin.
Foto: Polisen

– Han verkar verkligen vara den ensamma enstöringen som lever i sin egen ekokammare som förstärker hans psykiska och andra frågor som han brottas med. Då får han utlopp för det genom detta, säger Magnus Ranstorp, från Försvarshögskolan.

Ensamheten är också det som föräldrarna återkommer till gång på gång när de förhörs av Säkerhetspolisen. De har själva flera gånger kontaktat Säkerhetspolisen om sin oro och berättar hur sonen öppet berättat om hur han köpt in delar till en bomb och att han ska “spränga sig själv och de som är emot IS", att han vill göra något stort i Guds namn.

– Jag har varit orolig för hans ensamhet det säger jag flera gånger här. Han har varit ensam han har inte mått bra och plötsligt drar han i väg, säger mamman i förhören.

Under rättegången har Sevigin förnekat alla anklagelser. Under tisdagen meddelades att han ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning. Tingsrätten skriver samtidigt i ett pressmeddelande att "det finns övertygande bevisning om att han gjort sig skyldig till en gärning som omfattas av åtalet".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.