Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

IS-ledaren Abu Bakr Al-Baghdadi är död

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
IS-ledaren Abu Bakr Al-Baghdadi är död.
Foto: UNCREDITED / AP MILITANT VIDEO
Abu Bakr Al-Baghdadi.
Foto: UNCREDITED / AP TT NYHETSBYRÅN

IS-ledaren Abu bakr Al-Baghdadi är död, skriver Reuters. 

Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter säger att informationen är bekräftad, skriver nyhetsbyrån. 

I maj gick Ryssland ut med uppgifter om att IS-ledaren Abu bakr Al-Baghdadi dödats efter att stora områden i Raqqa bombats. Enligt ryssarna dödades flera hundra IS-krigare i attackerna. 

Men Ryssland visade aldrig upp Abu bakr Al-Baghdadis kropp. 

Så sent som i går rapporterade Expressen att Abu bakr Al-Baghdadi levde. En högt uppsatt IS-ledare som flydde Raqqa för ett par månader sedan dementerade dödsfallet.

– Det stämmer inte. Abu Bakr al-Baghdadi befann inte sig i Raqqa när det området bombades den 28 maj i år. Han fick order att lämna Raqqa redan i slutet av februari i år. Det var då man befarade att amerikanerna skulle bomba dammbygget i Raqqa, sa mannen till Expressen.

Läs mer: IS-ledare: "al-Baghdadi dödades inte i Raqqa" 

Nya uppgifter om Abu bakr Al-Baghdadis död

Nu uppger nyhetsbyrån Reuters att syriska observatoriet för mänskliga rättigheter säger att informationen är bekräftad. 

Enligt Reuters har det ryska försvarsdepartementet uppgett att man kan ha dödat Abu bakr Al-Baghdadi i samband med en bombattack mot en samlingsplats för IS-ledare i utkanten av Raqqa – men Washington kunde inte bekräfta dödsfallet och såväl västerländsk som irakisk militär har varit skeptisk. 

Källor inom IS

Chefen för syriska observatoriet för mänskliga rättigheter – en krigsbevakande grupp baserad i Storbritannien – säger till Reuters att man har fått informationen bekräftad från flera IS-ledare, bland annat av en av de allra högst uppsatta i den östra delen av Deir al-Zor. 

Reuters har inte kunnat verifiera dödsfallet på egen hand, men skriver att gruppen tidigare rapporterat om inbördeskriget i Syrien på ett trovärdigt sätt. 

När Abu bakr Al-Baghdadi ska ha dödats har gruppens källor dock inte uppgett. Varken irakisk eller kurdisk militär har bekräftat dödsfallet. Webbisdor och sidor på sociala medier med kopplingar till IS har inte heller rapporterat om saken.  

Enligt Reuters skulle Abu bakr Al-Baghdadi död innebära ett stort bakslag för IS.

Texten uppdateras. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.