Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

IS-kvinnorna släpps – fortfarande misstänkta

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Kvinnorna greps efter att de landade på Arlanda under gårdagen.
Foto: Sven Lindwall

De två krigsbrottsmisstänka IS-kvinnor som under gårdagen landade i Sverige har släppts på fri fot, rapporterar Ekot.

Kvinnorna anhölls vid ankomst till Sverige under gårdagen, misstänkta för att ha begått krigsbrott.

Misstankarna kvarstår dock mot de båda kvinnorna.

Det rör sig om två kvinnor och deras barn som utvisats av det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien till Sverige, enligt uppgifter som Göteborgs-Posten var först med att rapportera om. 

Kvinnorna hade suttit i det kurdiska självstyrets läger för misstänkta IS-medlemmar och greps efter att de landat på Arlanda. 

Johan Udén, åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, leder förundersökningen mot den ena av kvinnorna. 

– Jag går inte in på vilka åtgärder, men det finns vissa åtgärder vi ska vidta så får vi stämma av om en tid och se om det går att komma vidare eller om det ska läggas ner, säger han till Sveriges Radio

Enligt GP kommer en av kvinnorna från Göteborg. Hon ska vara i 25-årsåldern och varit folkbokförd i Göteborg tills dess att hon registrerades som utvandrad år 2015.

Den andra kvinnan som överlämnats är, enligt uppgifter till GP, hemmahörande i Malmö innan hon lämnade Sverige. Hon är i 30-årsåldern och ska enligt tidningen ha gift sig och skaffat minst två barn med en IS-terrorist från Malmö. Barnen ska nu ha utvisats tillsammans med kvinnan.

Greps efter att de landade på svensk mark

Utrikesminister Ann Linde: ”Kommer att behöva stå för sina handlingar”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.