Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

IS-kvinnorna tillbaka i Sverige – nu anhållna

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Tre IS-kvinnor har återvänt till Sverige.
Foto: Alex Ljungdahl
De landade på Arlanda vid 17-tiden.
Foto: Janne Åkesson / SWEPIX
Totalt landade tre IS-kvinnor och åtta barn.
Foto: Alex Ljungdahl
IS-kvinnorna kommer nu delges misstanke om krigsförbrytelser, enligt SVT.
Foto: Alex Ljungdahl
Flera poliser var på plats i samband med att kvinnorna återvände.
Foto: Janne Åkesson / SWEPIX
Poliser på plats vid Arlanda.
Foto: Janne Åkesson / SWEPIX
Planet som IS-kvinnorna åkte med.
Foto: Alex Ljungdahl
1 / 8

Här återvände IS-kvinnorna till Sverige – sedan anhölls de av åklagare som misstänkta för krigsförbrytelser. 

– Förhör kommer nu att hållas, säger kammaråklagare Peter Larsson vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. 

Vid 17-tiden landade de tillsammans med åtta barn på Arlanda utanför Stockholm. 

IS-kvinnorna möttes av polis på flygplatsen, och barnen har omhändertagits av sociala myndigheter.

Kvinnorna skulle förhöras på plats och under torsdagskvällen meddelade åklagarmyndigheten att kvinnorna anhållits som misstänkta för krigsförbrytelser. 

– Förhör kommer nu att hållas och efter det kommer jag fatta beslut om huruvida hon ska begäras häktad eller släppas på fri fot, säger kammaråklagare Peter Larsson vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet och förundersökningsledare för ett av ärendena, i ett pressmeddelande. 

De två andra förundersökningarna leds av Hanna Lemoine och Reena Devgun, meddelar åklagarmyndigheten.. 

De kvinnor som frivilligt rest till Syrien för att stötta en terrorsekt kommer att behöva stå för sina handlingar. Jag är lättad över de barn som äntligen fått komma hem”, skriver utrikesminister Ann Linde i en kommentar till TT.

Expressen kunde tidigare avslöja att de tre svenska kvinnorna och åtta barn förts ut ur al-Roj-lägret i Syrien.

Damberg: Därför åkte inte vi ned

Inrikesminister Mikael Damberg (S) berättar för TT att Sverige valt att invänta kurdiska självstyrets rättsliga utredning, i stället för att åka ned och hämta hem kvinnor och barn från lägren.

– Vår utgångspunkt är att om man deltagit i terrorverksamhet där nere så är det bäst om ansvarsutkrävandet sker i regionen, säger Damberg till TT och tillägger:

– Däremot har det kurdiska självstyret kommit fram till att de inte har bevis att gå vidare i en rättslig prövning med de här kvinnorna, som nu är utvisade. Då menar vi att vi har en skyldighet att ta emot utvisade medborgare, inte minst på ett ordnat sätt för att barnen ska må bra.

En av kvinnorna som nu återvänder är, enligt källor till Göteborgs-Posten, den 28-åriga IS-svensken ”Emma”, som egentligen heter något annat och tidigare har intervjuats i GP och SVT:s Agenda.

IS-kvinnorna som återvänder

Hon reste 2014 från Göteborg till IS tillsammans med sin make. Sedan terrorgruppens sista landfäste föll i mars 2019 har hon suttit inspärrad i läger, först al-Hol och därefter al-Roj, tillsammans med sina två barn.

De andra två kvinnorna kommer, enligt GP:s uppgifter, från Stockholm och är 25 respektive 27 år gamla. Båda invandrade till Sverige från Somalia under 2000-talet.

25-åringen utvisas nu till Sverige med sina två barn och 27-åringen med sina fyra barn, enligt vad GP erfar.

Självstyret i nordöstra Syrien har utvisat tre kvinnor och åtta barn som är hemmahörande i Sverige. Två av barnen är föräldralösa”, skriver Ann Linde till TT och tillägger:

Som Säkerhetspolisen förordat, har personal från UD, säkerhetspersonal och representanter från sociala myndigheter sett till att utvisningen skett på ett så kontrollerat sätt som möjligt”.

Mikael Damberg konstaterar för TT att flera utredningar pågår mot de kvinnor som kommit tidigare. Om fler svenska kvinnor som rest till IS kan återvända till Sverige menar han är upp till kurdiska självstyret.

– Har de bevis för att kvinnorna begått brott och haft samröre med terrorsekten är det fullt möjligt att gå vidare med rättsprocessen. Om de inte har bevisen så har det kurdiska självstyret sagt att då kommer de att utvisas till olika länder, säger Mikael Damberg till TT.

Forskaren om IS-återvändarna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.