IS: Kvinnorna i fångenskap

DOHUK, IRAK. Hundratals kvinnor och barn tillfångatogs av Islamiska staten, IS, i samband med massakern runt Sinjarberget i augusti.

De flesta av dem lever fortfarande i fångenskap hos extremiströrelsen.

De som lyckats fly har vittnat om tvångsäktenskap, slavarbete och våldtäkter.

Expressens Terese Cristiansson och Martin von Krogh har följt flera yazidiska familjer i sökandet efter deras fruar, döttrar och systrar.

Fotograf Martin von Krogh och reporter Terese Cristiansson

TV: Se när kvinnorna förs i säkerhet med militärhelikopter.

Yazidier

Yazidismen är en uråldrig religion med uppskattningsvis 800 000 anhängare, varav många bor i de kurdiska delarna av Irak.

Deras religion är en blandning av islam, kristendom och zoriatrism och minoritetsgruppen är ofta isolerad från det övriga samhället. I en del klaner lever strikta regler kvar som att man inte får gifta sig utanför gruppen, inte äta sallad eller bära blått. Hos andra har reglerna luckrats upp.

Yazidierna blev hårt ansatta av IS under augusti när extremistgruppen tog Sinjarområdet. FN kallar det försök till folkmord.

Islamiska staten

Kallas även ISIS och ISIL men de själva kallar sig IS, islamiska staten.

Det var deras ledare sunnimuslimen Abu Bakr al-Baghdadi, tidigare fånge hos amerikanska styrkor, som gav gruppen dess namn 2014.

Han och hans anhängare är en utbrytargrupp från al-Qaida i Irak och tros i första han bestå av sunnimuslimer. De anses vara 10 000 till 20 000 soldater.

IS har fortfarande en schism med al-Qaida som har ett uttalat hot mot väst, medan IS är ute efter ett så kallat kalifat, en stat styrd av mycket strikta sharialagar.

Al-Qaida tycker att ledaren Baghdadi är för radikal.

De har lyckosamt tagit kontroll över stora områden i såväl Irak som Syrien. De fick störst uppmärksamhet efter att de tog kontroll över staden Mosul i norra Irak. Där lade de beslag på vapen som irakiska armén fått av USA. Tack vare det blev IS mycket starka och mobila i sin krigsföring.

Flera länder, bland annat USA och Frankrike har flygbombat IS tillsammans med irakiska armén men de har fortfarande kontroll över stora områden.