Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

IS-kvinnorna har landat i Sverige

Tre kvinnor och deras barn har återvänt från Syrien.
Tre svenska IS-kvinnor och deras barn har landat på Arlanda efter att ha återvänt från Syrien.
Foto: Janne Åkesson / Swepix
En av kvinnorna kliver av planet.
Foto: SVEN LINDWALL
Tre svenska IS-kvinnor och deras barn har landat på Arlanda efter att ha återvänt från Syrien.
Tre svenska IS-kvinnor och deras barn har landat på Arlanda efter att ha återvänt från Syrien.
Foto: SVEN LINDWALL
Enligt Expressens uppgifter är en av kvinnorna Lisa Andersson som bodde i Västsverige innan hon anslöt sig till IS i Syrien.
Foto: SVEN LINDWALL
Enligt uppgifter till Ekot är minst en av kvinnorna misstänkt för krigsbrott.
Foto: Janne Åkesson / Swepix
1 / 7

Tre svenska IS-kvinnor och deras barn har landat på Arlanda efter att ha återvänt från Syrien.

Två av kvinnorna har anhållits.

En av kvinnorna misstänks för krigsförbrytelse, folkmord och brott mot mänskligheten, enligt SVT Nyheter.

Enligt Expressens uppgifter är en av kvinnorna Lisa Andersson som bodde i Västsverige innan hon anslöt sig till IS i Syrien.

De andra två kommer från södra Sverige.

Kvinnorna möttes av polis så fort de gick av planet och fördes till en magasinsbyggnad på Arlanda.

Utrikesminister Ann Linde (S) bekräftar att IS-kvinnorna landat i Sverige och för SVT Nyheter bekräftar hon att det handlar om tre kvinnor och sex barn. 

– De möttes av polis och barnen av sociala myndigheter och de åtföljdes av svenska diplomater, barnläkare och säkerhetspersonal, säger hon.

Angående på vilket sätt regeringen har varit inblandad i kvinnornas och barnens hemresa säger Linde så här till SVT Nyheter: 

– Vi har inte repatrierat några kvinnor alls utan de kvinnor och män som har tagit sina barn till terrorsekten och låtit dem leva eller födas i de här fruktansvärda omständigheterna, de får ta eget ansvar. Men det som har hänt nu är att de kurdiska myndigheterna har utvisat de här kvinnorna efter deras utredningar och då har alla länder en skyldighet att ta emot utvisade människor. 

– Dessutom, vilket vi informerande riksdagen om i juni, så ville vi att det skulle ske på ett säkert och ordnat sätt. Både för att det är väldigt många barn inblandade men också för vår egen säkerhet. 

Expressen har sökt Ann Linde.

Misstänks för folkmord

Kvinnorna kördes i buss från flygplatsen. Två av dem var redan anhållna i sin frånvaro av åklagare. 

– Vi har frihetsberövat två kvinnor på uppdrag av åklagare, som hade fattat beslut om att anhålla dem, säger Ola Österling vid Stockholmspolisen.

Enligt uppgift till SVT Nyheter är en av kvinnorna misstänkt för krigsförbrytelse, folkmord och brott mot mänskligheten. Åklagarna lämnar inga kommentarer om de pågående utredningarna.

Den tredje kvinnan har polisen hämtat till förhör.

Tillsammans med kvinnorna fanns också sex barn.

– I deras ärende har vi samverkat med kommuners socialtjänst så att de skulle få bästa omhändertagande.

IS-kvinnan Lisa Andersson bland de som anlände

Lisa Andersson, 31, är enligt Expressens uppgifter en av de kvinnor som landade på Arlanda på måndagen. Hon är uppväxt i Västsverige. Sommaren 2013 reste hon till Syrien efter att ha konverterat till en extrem form av islam. Hon lämnade då sin lilla dotter kvar i Sverige.

Enligt uppgifter till sajten Doku reste hon tillsammans med flera andra unga kvinnor från Göteborgsområdet. 

Lisa Andersson hade gift sig i Sverige på islamiskt vis med den utpekade IS-terroristen Abrar Mohamed. 

I Syrien har hon fött tre barn, varav ett har dött. Både hon och hennes man greps av kurdiska styrkor i början av 2019. Efter gripandet intervjuades hon av The Guardian när hon befann sig i lägret al-Hawla. Hon beklagade sig då över sin situation.

– De ryska och tunisiska kvinnorna gör livet till ett helvete för oss här i lägret. Om du går utanför tältet utan din burka, eller säger något till de ansvariga i lägret, misshandlar de dig eller dina barn. De hotar att bränna upp ditt tält, sade hon till The Guardian.

Utvisas på livstid

Närmast kommer Lisa Andersson från Roj-lägret, som hon lämnade på söndagsmorgonen. 

Shiyar Ali, representant i Norden för det kurdiska självstyret, säger till TT att kvinnorna utvisas på livstid.

– De här kvinnorna har varit med i IS, och vi sade för några månader sedan att de som vi inte kan eller har resurser att ställa inför rätta kommer att utvisas på livstid, för de utgör en säkerhetsrisk, säger han.

De andra svenska IS-kvinnorna som nu landat i Sverige är enligt Expressens uppgifter två systrar från södra Sverige. Den ena av dem bodde i Norrköping innan hon reste till IS, och Norrköpings kommun har nu fått orosanmälningar från UD gällande hennes barn.

Har lämnat ett IS-läger i Syrien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.