Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

IS-kvinnans pappa: Besviken – men jag vill ha hem henne

Den unga kvinnan lämnade en trygg tillvaro i Sverige för terrorsekten IS. Hennes pappa ville först inte veta av henne – nu vill han få hem sin dotter.
Foto: SVT
Det är drygt två år sedan USA-stödda kurdiska styrkor intog Islamiska statens sista fästen i Syrien. Trots att terrorsekten genomför attacker på olika platser i världen är ”kalifatet” ett minne blott.
Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITE

Den unga kvinnan lämnade en trygg tillvaro i Sverige för terrorsekten IS.

Hennes pappa ville först inte veta av henne – nu vill han få hem sin dotter.

– Många föräldrar vågar inte säga att deras barn gått med i IS, säger SVT-reportern Sanna Klinghoffer som pratat med flera IS-resenärers anhöriga.

Det är drygt två år sedan USA-stödda kurdiska styrkor intog Islamiska statens sista fästen i Syrien. Trots att terrorsekten genomför attacker på olika platser i världen är ”kalifatet” ett minne blott.

Över 300 svenskar reste till Syrien och Irak för att gå med i IS. Många av dem har dött eller sitter kvar i fångläger i Syrien.

Än i dag kämpar anhöriga med att bearbeta sorgen och skammen, berättar SVT-reportern Sanna Klinghoffer, som följt flera av familjerna.

– De känner en sorg över att deras barn har rest till IS, en skam över att barnen gått med i världens största terrororganisation och en skuld över att det kunde hända, säger hon till Expressen.

”Anna” reste till Syrien

Ett exempel är en ung tjej som SVT kallar för ”Anna”. Hon kommer inte från en muslimsk familj och hade ingen koppling till den islamistiska världen. Men hon gifte sig med en muslimsk man och blev med tiden radikaliserad.

En dag sa hon till sina föräldrar att hon skulle på semester i Turkiet – men hon åkte vidare till Syrien och IS så kallade ”kalifat”. I dag sitter hon in al-Roj-lägret i nordöstra Syrien.

– Jag är väldigt besviken på hennes val och vad hon har gjort. Men det är min dotter. Kan man ge upp sitt eget barn? Jag tror inte det. Jag kan inte det, säger hennes pappa till SVT.

Vågar inte berätta

Ofta vågar de anhöriga inte berätta om vad som hänt, säger SVT:s Sanna Klinghoffer.

– Många är isolerade med sin skam och skuld. De flesta har inte berättat det för sina arbetsplatser och släktingar. De ljuger i stället om varför deras barn är borta, säger hon.

Enligt henne kan Sverige lära sig av anhöriga till personer som gått med i IS. Hon anser att mer resurser borde läggas på att hantera IS-återvändare.

– Det är förfärligt att det inte finns något bra mottagande för dem. Det finns inget avradikaliseringsprogram. Det finns mycket lite kunskap.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.