Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

IS-kvinnans nya liv – utan hemland

Säger om Shamima Begum: "Måste säga allt hon vet"
Shamima Begum.
Foto: BBC
Shamima Begum fångades av kamerorna på flygplatsen Gatwick när hon reste för att ansluta sig till IS.
Foto: LONDON METROPLITAN POLICE / HAND / EPA / EPA TT NYHETSBYRÅN
Shamima Begum anslöt sig frivilligt till terrorsekten IS.
Foto: ASMAA WAGUIH / POLARIS/IBL

IS-kvinnan Shamima Begum blev känd över hela världen när hon kastades ut från sitt hemland Storbritannien.

Nu är hon statslös och hålls i ett läger i Syrien där förhållanden beskrivits som ”inhumana” av FN:s människorättsexperter – och där hon misstänks få olagliga pengar från släkt och IS-sympatisörer.

– Jag vill säga till det brittiska folket: Ge mig en chans, säger Shamima Begum i en ny dokumentär enligt Mirror.

21-åriga Shamima Begum är nu en av omkring 65 000 familjemedlemmar knutna till IS som hålls i läger i norra Syrien. FN:s människorättsexperter har slagit larm om de svåra förhållandena i lägren där ett okänt antal personer har dött.

Daily Mail anklagar Shamima Begum för att på olagligt sätt motta pengar i lägret. Tidningens utsände såg Shamima Begum köa till en av lägrets ”banker” dit släkt och sympatisörer skickar pengar till personer som hålls i lägret – trots att det enligt brittisk lag är ett allvarligt brott att ge ekonomiskt stöd till personer som anslutit sig till terrororganisationer. Påföljden kan bli 14 års fängelse. När Shamima Begum fick syn på Daily Mails utsände gick hon därifrån och vägrade svara på frågor.

”Stöttar du terrorism måste det bli konsekvenser”

Shamima Begum anslöt sig som 15-åring frivilligt till terrorsekten IS. Hon hävdade själv att hon bara varit hemmafru under IS-tiden, men den brittiska underrättelsetjänsten MI6 har uppgifter om att Shamima Begum sydde fast bombvästar på självmordsbombare. Efter kalifatets fall fyra år senare ville hon återvända till London.

– Jag hoppades att Storbritannien skulle förstå att jag begick ett stort misstag eftersom jag var ung och naiv, har Shamima Begum sagt i en intervju.

Så blev det inte – Shamima Begum fråntogs sitt brittiska medborgarskap. 

– Stöttar du terrorism måste det bli konsekvenser, sade dåvarande brittiske inrikesministern Sajid Javid om beslutet.

I februari avslogs Shamima Begums begäran att återvända till Storbritannien för att bestrida beslutet.

– Jag är rädd att jag kommer dö här, har Begum sagt om lägret.

”Hon har inga rättigheter i det här avseendet”

Under internationell lag ska inte nationer kunna beröva en person på medborgarskap om det skulle göra personen statslös. Sajid Javid hävdade att Shamima Begum hade dubbelt medborgarskap, i Storbritannien och Bangladesh, och därför inte skulle göras statslös av det brittiska beslutet. Men det stämmer inte enligt Daily Sabah

Shamima Begums pappa flyttade visserligen till Storbritannien från Bangladesh, men varken hon eller föräldrarna har dubbla medborgskap. Hon skulle dessutom ha behövt ansöka om medborgarskap i Bangladesh innan hon fyllde 21 år för att per automatik vara berättigad till det baserat på föräldrarnas medborgarskap – ett datum som passerade förra hösten.

– Hon har inga rättigheter i det här avseendet och kommer inte att släppas in i Bangladesh, har landets utrikesministerium sagt enligt Daily Sabah.

Senaste nyheterna med Expressen TV

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.