21-åriga Shamima Begum är nu en av omkring 65 000 familjemedlemmar knutna till IS som hålls i läger i norra Syrien. FN:s människorättsexperter har slagit larm om de svåra förhållandena i lägren där ett okänt antal personer har dött.
Daily Mail anklagar Shamima Begum för att på olagligt sätt motta pengar i lägret. Tidningens utsände såg Shamima Begum köa till en av lägrets ”banker” dit släkt och sympatisörer skickar pengar till personer som hålls i lägret – trots att det enligt brittisk lag är ett allvarligt brott att ge ekonomiskt stöd till personer som anslutit sig till terrororganisationer. Påföljden kan bli 14 års fängelse. När Shamima Begum fick syn på Daily Mails utsände gick hon därifrån och vägrade svara på frågor.
”Stöttar du terrorism måste det bli konsekvenser”
Shamima Begum anslöt sig som 15-åring frivilligt till terrorsekten IS. Hon hävdade själv att hon bara varit hemmafru under IS-tiden, men den brittiska underrättelsetjänsten MI6 har uppgifter om att Shamima Begum sydde fast bombvästar på självmordsbombare. Efter kalifatets fall fyra år senare ville hon återvända till London.
– Jag hoppades att Storbritannien skulle förstå att jag begick ett stort misstag eftersom jag var ung och naiv, har Shamima Begum sagt i en intervju.
Så blev det inte – Shamima Begum fråntogs sitt brittiska medborgarskap.
– Stöttar du terrorism måste det bli konsekvenser, sade dåvarande brittiske inrikesministern Sajid Javid om beslutet.
I februari avslogs Shamima Begums begäran att återvända till Storbritannien för att bestrida beslutet.
– Jag är rädd att jag kommer dö här, har Begum sagt om lägret.
”Hon har inga rättigheter i det här avseendet”
Under internationell lag ska inte nationer kunna beröva en person på medborgarskap om det skulle göra personen statslös. Sajid Javid hävdade att Shamima Begum hade dubbelt medborgarskap, i Storbritannien och Bangladesh, och därför inte skulle göras statslös av det brittiska beslutet. Men det stämmer inte enligt Daily Sabah.
Shamima Begums pappa flyttade visserligen till Storbritannien från Bangladesh, men varken hon eller föräldrarna har dubbla medborgskap. Hon skulle dessutom ha behövt ansöka om medborgarskap i Bangladesh innan hon fyllde 21 år för att per automatik vara berättigad till det baserat på föräldrarnas medborgarskap – ett datum som passerade förra hösten.
– Hon har inga rättigheter i det här avseendet och kommer inte att släppas in i Bangladesh, har landets utrikesministerium sagt enligt Daily Sabah.