Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

IS-kvinnan stoppas – får inte återvända

Shamima Begum anslöt sig till IS som 15-åring.
Foto: BBC

Efter att som 15-åring ha anslutit sig till IS fråntogs Shamima Begum sitt brittiska medborgarskap. 

Under fredagen beslutade Storbritanniens högsta domstol att hon inte tillåts att återvända till sitt hemland för att överklaga det indragna medborgarskapet. Det rapporterar Sky News.

Shamima Begum lämnade London frivilligt för att ansluta sig till terrorsekten IS. Omvärlden fick ta del av bilder som visade hur 15-åriga Shamima Begum och två andra skolflickor passerade säkerhetskontrollen på Gatwicks flygplats. 

Väl på plats i det självutnämnda kalifatet gifte hon sig med nederländaren Yago Riedijk, som hon senare fick barn med. Ett av hennes barn dog i ett läger i Syrien under 2019.

Enligt Shamima Begum själv har hon varit hemmafru och inte gjort något fel. Den brittiska underrättelsetjänsten MI6 har däremot fått underrättelseuppgifter om att hon ska ha sytt fast bombvästar på självmordsbombare.

Shamima Begum passerar säkerhetskontrollen på Gatwicks flygplats som 15-åring.
Foto: AP / METROPOLITAN POLICE

Efter kalifatets fall ville Begum återvända till London. Storbritannien beslöt dock att dra in hennes medborgarskap – ett beslut som hon överklagade. 

Begum – som för tillfället befinner sig i ett läger i norra Syrien – begärde att få återvända för att överklaga beslutet från Storbritannien.

150 brittiska medborgarskap har dragits in 

Redan i första instans förlorade Begum mot den brittiska staten. Som skäl lyftes bland annat att Shamima Begum inte riskerade att bli statslös, med hänvisning till att hennes pappa har sitt ursprung i Bangladesh. Bangladesh har dock inte velat ta emot henne.

Hovrätten däremot bedömde att Begum skulle få överklaga beslutet på plats i Storbritannien. Det beslutet överklagades med hänvisning till ett återvändande skulle innebära nationella säkerhetsrisker och ökat terrorhot. 

Nu har Storbritanniens högsta instans beslutat att Shamima Begum inte får återvända för att överklaga det indragna medborgarskapet. Storbritannien har återkallat omkring 150 medborgarskap. Beslutet i högsta instans är enligt Sky News betydelsefullt, eftersom det har funnits en oro för att ett tillåtande hade kunnat ge andra IS-medlemmar samma möjlighet. 

Tidigare terrormedlemmen om Shamima Begum:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.