Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

IS-kvinnan Shamima söker nytt hemland

Shamima Begun, 19, vägras komma tillbaka till Storbritannien. Nu kan hon tänka sig Nederländerna i stället.
Foto: LONDON METROPLITAN POLICE / HANDOUT / / EPA TT NYHETSBYRÅN

Tonåringen Shamima ville återvända till Storbritannien efter att ha tröttnat på livet som IS-jihadist.

Då blev hon av med sitt brittiska medborgarskap.

Samtidigt uppger The Guardian att inte heller Bangladesh, där hon har sina rötter är redo att välkomna henne. 

 Nu kan hon tänka sig att flytta till Holland i stället där hennes make har familj.

– Jag är inget hot, jag är en 19-årig flicka med ett barn, säger hon till ITV News.

Shamima Begum blev mycket uppmärksammad sedan den brittiske inrikesministern Sajid Javid slagit fast att hennes brittiska medborgarskap dragits in. 

Orsak: Hon hade frivilligt rest till Syrien för att ansluta sig till IS. Tillsammans med två skolkamrater från Bethnal Green i östra London flydde hon 2015 till Syrien via Turkiet.

Gifte sig med IS-terrorist

Där gifte hon sig med en IS-terrorist och blev med barn. Efter IS sammanbrott hamnade Shamima i ett flyktingläger med sin nyfödde son. Hon vill nu flytta tillbaka till London men de brittiska myndigheterna säger stopp. Kvinnan är även medborgare i Bangladesh.

Det var nyhetskanalen ITV News som på plats i Syrien lämnade beskedet till 19-åringen.

– Jag är lite chockad, det är orättvist mot mig och min son, säger hon till ITV.


Shamima Begum födde sitt barn i lägret i söndags. Hon trodde att de båda skulle få ta flyget till England och säger till ITV News att hon inte utgör något hot.

Här flyr 19-åringen till IS i Syrien tillsammans med två kompisar.
Foto: METROPOLITAN POLICE / PA PHOTOS TT NYHETSBYRÅN

Samtidigt ångrar hon inte att hon gick med i IS.

– Jag har inga vapen och jag vill inte skada någon även om jag hade vapen.

Sky News uppger att inrikesminister Sajid Javid på onsdagen förklarade att det samtidigt inte är uteslutet av att Shamima Begums son ensam kan få återvända, och alltså därmed inte skulle bli av med sitt brittiska medborgarskap. 

Tar sikte på Nederländerna

Eftersom hon inte är välkommen i Storbritannien funderar Shamima Begum att söka sig till Nederländerna i stället, uppger hon för ITV News.

– Det är ett annat alternativ. Min make är från Holland och har familj där. Jag kanske kan ansöka om medborgarskap i Holland. Om han skickas i fängelse där kan jag vänta på honom medan han sitter inne.

Begum har rötter från Bangladesh, men nu uppger landets utrikesminister Shahrial Alam att hon inte är välkommen där heller.

– Regeringen i Bangladesh är djupt bekymrade över att det felaktigt har påståtts att hon har dubbla medborgarskap. Hon är brittisk medborgare genom sin födsel och har aldrig ansökt om dubbelt medborgarskap, säger han till The Guardian.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.