Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

IS-kvinnan Shamima: Jag blir diskriminerad

IS-kvinnan Shamima Begum vill återvända till Storbritannien, trots att landet dragit tillbaka hennes medborgarskap.Foto: LONDON METROPLITAN POLICE / HANDOUT / / EPA TT NYHETSBYRÅN
Shamima reste till Syrien som 15-åring och gifte sig där med en IS-terrorist. Foto: LONDON METROPLITAN POLICE / HANDOUT / / EPA TT NYHETSBYRÅN
Shamima är nu 19 år och befinner sig i Al-Hawl i Syrien.Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITE

19-åriga IS-anhängaren Shamima Begum vill ha en andra chans till ett liv i Storbritannien.

Nu vill hon lära unga kvinnor att göra bättre val i livet, skriver Daily Mail. 

– Jag kan inte göra det om jag sitter här i ett läger, säger hon till tidningen.

Shamima Begum har blivit än av de mest omskrivna IS-anhängarna i internationella medier. Nu befinner sig 19-åringen från östra London i flyktinglägret al-Hawl, Syrien.

Där har hon fått ett tält, eftersom hon nu blivit ”känd”, berättar hon för Daily Mail. För tidningen visar hon upp tältet och sitt nyfödda barn.

Men Shamima Begum vill bort från krigszonen. Hon vill återvända till Storbritannien för att lära andra unga kvinnor att inte göra om hennes misstag. 

– Jag skulle vilja vara ett exempel på hur någon kan förändras. Jag vill hjälpa till, uppmuntra andra unga britter till att tänka efter innan de gör livsomvälvande val som det här och få dem att inte göra samma misstag som jag, säger Shamima Begum till tidningen.

Familjen fördömer henne

Familjen i Storbritannien har sagt att de är bestörta av saker som hon sagt. Under helgen fördömde pappan hennes brist på ånger för de gärningar IS uträttat.

Shamima Begum har levt med IS sedan hon var femton. Så fort hon kom fram lämnade hon över sitt pass till IS. Därefter har hon fött tre barn, varav två har dött. 

Nu vill hon få en andra chans.

Men under veckan har hennes brittiska medborgarskap dragits tillbaka. Inte heller Bangladesh, där hon har sina rötter, vill välkomna henne.

– Det känns som jag har blivit diskriminerad eftersom alla säger att jag var en ikonisk tjej för IS. Jag har blivit gjord till ett exempel. Jag straffas för att jag är känd, säger Shamima Begum till Daily Mail.

Vill återförenas med terrordömde maken

Shamima Begum ifrågasätter varför hon inte har fått komma tillbaka till Storbritannien. I nuläget har omkring 425 brittiska IS-anhängare fått återvända till landet. Antalet ska vara det högsta i hela Europa, enligt Daily Mail.

På plats vid lägret befinner sig uppemot 40 000 personer som flytt från IS. Flera ideella organisationer, däribland Röda korset, delar ut mat och förnödenheter.

19-åringen lever ensam med sitt barn. Maken sitter fängslad och har åtalats för terrorism. Han ska ha varit del av en IS-styrd grupp som planerade en attack mot Europa.

Shamima Begum hoppas på att kunna återförenas med maken i framtiden.

– Om han blir tillbakaskickad till sitt land kommer han att sitta av sin tid där i sitt eget land... jag kommer att vänta på honom, jag är fortfarande gift med honom, säger hon till Daily Mail.