IS-kvinnan: Jag var en dum unge som gjorde ett misstag

Säger om Shamima Begum: "Måste säga allt hon vet"
Shamima Begum.
Foto: BBC
Shamima Begum filmades av kamerorna på flygplatsen Gatwick när hon reste för att ansluta sig till IS.
Foto: LONDON METROPLITAN POLICE / HAND / EPA / EPA TT NYHETSBYRÅN

Statslösa IS-kvinnan Shamima Begum bönar återigen att få återvända hem till Storbritannien.

Men hon tycker inte att hon behöver rehabiliteras.

– Jag anser inte att jag var en terrorist, jag tycker att jag var en dum unge som gjorde ett misstag, säger Shamima Begum enligt Daily Mail.

Shamima Begum blev känd över hela världen när hon kastades ut från sitt hemland Storbritannien för att som 15-åring frivilligt ha anslutit sig till terrorsekten IS. Nu är hon statslös och hålls i ett läger i Syrien.

Hon säger att hon tillbringar sin tid i lägret med att titta på komediserien ”Vänner”, lyssna på Kanye Wests musik och läsa om Kim Kardashians skilsmässa. Shamima Begum har slutat bära hijab i lägret.

– Jag bär inte hijab eftersom det gör mig glad, och allt som gör mig glad i det här lägret är en livräddare, säger Shamima Begum.

IS-kvinnan: ”Snälla, kan jag få komma hem?”

Shamima Begum har själv hävdat att hon bara varit hemmafru under IS-tiden, men eftersom den brittiska underrättelsetjänsten MI6 har uppgifter om att Shamima Begum sydde fast bombvästar på självmordsbombare fråntogs hon sitt brittiska medborgarskap. 

– Stöttar du terrorism måste det bli konsekvenser, sade dåvarande brittiske inrikesministern Sajid Javid om beslutet.

Shamima Begum har hävdat att hon anslöt sig till IS för att hennes vänner gjorde det och att hon ”inte ville vara vännen som blev kvarlämnad”.

– Jag anser inte att jag behöver rehabiliteras, men jag vill hjälpa andra att bli rehabiliterade, säger Shamima Begum och fortsätter:

– Snälla, kan jag få komma hem?

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.