Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

IS-kvinna lät slavflicka törsta ihjäl i solen i Irak

Foto: UNCREDITED / AP

IS-kvinnan lät en yazidisk slavflicka sitta ute i 40-graders stekande sol – som senare dog av törst.

Hon döms nu till tio års fängelse i Tyskland.

– Den anklagade lät sin make agera och gjorde inget för att rädda flickan, sade åklagare under rättegången.

Åklagaren yrkade på livstids fängelse för den tyska IS-kvinna, som i dag dömts till tio års fängelse för sina brott i Irak. Hon reste av ideologiska skäl till Irak 2014 för att gifta sig med en IS-krigare. 

Kvinnan, som är i 30-årsåldern, döms för medhjälp till mordförsök, medlemskap i en terrororganisation, försök till krigsbrott och brott mot mänskligheten. Hon lät en 5-årig flicka törsta ihjäl ute i solen i Mosul i Irak. 

Kedjade fast flicka

Flickan var dotter till en kvinna som IS-kvinnans ex-make köpte på en slavmarknad på IS-kontrollerad mark 2015.

IS-krigaren kedjade fast flickan ute i middagssolen som straff för att hon kissat på sig under natten. Flickan fördes till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda. Därefter hotade maken att skjuta flickans mamma om hon inte slutade gråta. 

– Den anklagade lät sin make agera och gjorde inget för att rädda flickan, sade åklagare under rättegången.

Mamman befinner sig nu på hemlig ort i Tyskland och vittnade nyligen i rättegången mot IS-kvinnan. Hon ska också vittna i en parallell rättegång mot maken. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.