Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

IS-kvinna begärs häktad för grovt krigsbrott

Kvinnan, som är 49 år gammal, är i dag skriven i Västsverige.
Bilder visar kvinnans barn som poserar med vapen.
Bilder visar kvinnans barn som poserar med vapen.

En av de kvinnor som återvänt till Sverige från IS har nu begärts häktad.

Kvinnan misstänks för grov krigsförbrytelse och grovt folkrättsbrott som ska ha skett i Syrien mellan 2013 och 2016.

Kvinnan, som är 49 år gammal, är i dag skriven i Västsverige.

– Hon är misstänkt för att tillsammans och i samförstånd med andra ha medverkat till att ett barn under femton år har använts som barnsoldat, säger kammaråklagare Reena Devgun i ett pressmeddelande.

Kvinnan reste ner till Syrien med sin familj, bestående av fem minderåriga barn och sin man, år 2013 för att ansluta sig till IS. 

Hennes man dog i Syrien 2013 i samband med stormningen av en militär flygplats utanför Aleppo. Mannen föddes i Beirut och kom till Sverige som fjortonåring men radikaliserades tidigt och anslöt sig senare till jihadistgrupper under inbördeskriget i Syrien. 

I samband med makens död gifte hon om sig, enligt SVT. Kvinnan har då också fått fler barn.

Sönerna poserade framför lemlästade kroppar

På bilder som SVT publicerat kan man se västsvenska kvinnans söner posera framför lemlästade kroppar med vapen. Söner dog i Syrien när de var 14 och 18 år gamla. 

Kvinnan gifte även bort en av sina döttrar när hon var 12 år gammal. Två av hennes döttrar ska enligt SVT finnas kvar i landet.

När hon återvände till Sverige i december i fjol, kunde hon gripas på Arlanda och häktades för äktenskapstvång i Syrien. Då omhändertogs även två barn som hon hade med sig hem enligt LVU, lagen om vård av unga.

Åklagarna: Gärning under längre period

Hon släpptes senare fri men begärs nu alltså häktad på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden, för grov krigsförbrytelse och grovt folkrättsbrott.

Enligt åklagarna gäller misstanken en gärning under en längre period mot en målsägande. På grund av genomförda lagändringar i Sverige är det numera två olika brottsrubriceringar.

Kvinnans advokat Mikael Westerlund säger att kvinnan nekar till brott.

 – Hon har underkastat sig ett antal förhör sedan hon kom till Sverige och försöker hjälpa polisen att klarlägga vad hon har gjort. Sammanfattningsvis kan man säga att hon bestrider ansvar och förnekar brott, säger han till Ekot.

Häktningsförhandling kommer att hållas på torsdagen i Stockholms tingsrätt.

Se fler nyheter:
Här avbryts direktsändningen av en jordbävning: ”Herregud”

Kraftigaste skalvet i Australien på 200 år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.