Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lina Ishaq åtalas för grov krigsförbrytelse

Enligt åklagaren har Lina Ishaq tagit sin son till Syrien och där låtit honom strida som barnsoldat.
Lina Ishaq åtalas för att ha sett till att sonen blev barnsoldat.
Foto: Photomic
Hon tog med sig sin tolvårige son till Syrien och IS 2013. Bilden är en genrebild.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Patricia Rakic Arle, chef vid krigsbrottsgruppen, Noa.
Foto: Pressbild / Polisen

Lina Ishaq, 49, åtalas för grov krigsförbrytelse och folkrättsbrott.

Hon är misstänkt för att ha medverkat till att hennes son användes som barnsoldat. 

Sonen dog – i strid – bara 16 år gammal. 

Detta är första gången åtal väcks i Sverige för brottet krigsförbrytelse genom användande av barnsoldat.

Lina Ishaq tog sin då tolvåriga son till IS-kontrollerat område i Syrien 2013. Hon står nu åtalad för att ha använt sin son som barnsoldat för terrororganisationen IS mellan åren 2013 och 2016. 

– Vi menar att vi i den här utredningen har kunnat visa att ett barn under 15 år har använts som barnsoldat av IS och andra väpnade grupper. Vi gör gällande att kvinnan är ansvarig eller har medverkat till att detta kunnat ske, säger kammaråklagare Reena Devgun. 

Åklagaren bedömer gärningarna som grova då Ishaq haft ett särskilt ansvar för pojken som hans mamma. Pojkens liv har enligt åklagaren försatts i fara då han har utrustats med vapen för att utföra stridsuppdrag för IS.

Bland bevisningen finns filmer och foton som enligt åklagaren visar hur sonen befinner sig i en krigszon och poserar beväpnad med IS-soldater och män som dödats. Kommunikation mellan anhöriga som berör pojken tillhör också bevismaterialet, enligt Devgun. 

– Hon förnekar brott och vi har tagit del av hennes uppgifter. Vi menar att vi har en omfattande utredning som räcker för att vederlägga hennes uppgifter, säger Devgun.

Eventuellt straff i fallet vill inte kammaråklagaren uttala sig om, men ligger i dylika fall på mellan fyra år till livstids fängelse, enligt henne.

Förnekar brott

Pojken dog senare i strid, 16 år gammal, enligt polisen.

– Det är mycket allvarliga brott. Det finns livstids fängelsestraff i straffskalan för de här brotten, säger Patricia Rakic Arle, chef vid krigsbrottsgruppen, Noa.

Patricia Rakic Arle understryker att det är första gången användandet av barnsoldater prövas i Sverige och att domen därför kan bli prejudicerande. 

– Sedan är det också den första kvinnliga återvändaren som prövas för krigsbrott, säger hon. 

Lina Ishaq nekar till alla anklagelser.

– Hon har aldrig rekryterat någon att deltagit i stridigheter eller sympatiserat med det, säger hennes försvarare Mikael Westerlund.

Hon har varken bekräftat eller dementerat att sonen deltagit i strid.

– Det får åklagare bevisa om det är på det sättet eller inte, säger Mikael Westerlund.

Även om Lina Ishaq nekar till brott välkomnar hon att åtalet nu lämnats in.

– Det har varit en lång förundersökning och hon har suttits frihetsberövad nu ett tag och tycker det är skönt att äntligen få en prövning i tingsrätten, säger advokat Mikael Westerlund.

Det är första gången åtal väcks i Sverige för brottet krigsförbrytelse genom användande av barnsoldat.

– Det är ett helt unikt mål, det finns ingen svensk praxis när det kommer till vad som faller inom ramen för rekrytering och inte. Straffvärdesfrågor saknar också helt praxis, säger advokaten.

Spelade i Damallsvenskan

Lina Ishaq är uppvuxen i Halmstad, i en kristen familj med ursprung i Irak. Familjen uppges ha flytt religiös extremism i hemlandet och har etablerat sig i Sverige.

Under ungdomsåren spelade hon fotboll i Damallsvenskan med BK Astio – och beskrevs i Hallandsposten som lagets mittfältskämpe.

Fem år efter tiden i Damallsvenskan flyttade Lina Ishaq till Förenade Arabemiraten. Där var hon i flera perioder fram till 2011, då hon och barnen formellt utvandrade till Storbritannien och Birmingham.

Lina Ishaq flyttade 2013 med sin dåvarande man och fem barn till ett IS-kontrollerat område. Mannen och två barn dog nere i Syrien. 

Efter makens död gifte Lina Ishaq om sig och fick fler barn. Hon kom tillbaka till Sverige 2020 och häktades då misstänkt för äktenskapstvång. Senare släpptes hon fri, men de två barnen hon hade med sig hem omhändertogs enligt lagen om vård av unga, LVU.

Utreddes för bidragsbrott

Åren före flytten ner till Syrien utreddes Lina Ishaq och den dåvarande maken för grova bidragsbrott. I hennes fall ledde misstankarna till åtal för grovt bidragsbrott då hon, enligt åklagaren, på ett systematiskt vis kvitterat ut 137 000 kronor i barnbidrag och flerbarnstillägg trots att hon bodde i Förenade arabemiraten.

Men åtalet lades ner eftersom hon flyttat till Storbritannien och gjort sig onåbar.


Åklagaren: ”Har omfattande bevisning”

Lina Ishaq tog sin 12-åriga son till Syrien – där han rekryterades som barnsoldat.

”Lina Ishaq spelade i damallsvenskan”

Lina Ishaq misstänks ha använt sin son som barnsoldat. Hör Daniel Olsson om hennes bakgrund i Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.