Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

IS-hotet: "Förbered er på en katastrof"

Abu Muhammad al-Adnani hotar med nya IS-attacker.
IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi.

Under gårdagen lade flera sympatisörer till Islamiska staten (IS) ut bilder under en specifik hashtagg på Twitter.

Samtidigt hotade terrorgruppens talesperson, Abu Muhammad al-Adnani, med framtida attacker.

– Förbered er på en månad fylld av katastrofer överallt för icke-troende, säger han enligt Reuters.

Det var under lördagen som en form av stödaktion gentemot IS började spridas på Twitter.

Flera handskrivna papperslappar lades upp under hashtaggen "al-Furqan". Även i Sverige spred människor budskapet om stöd till terrorgruppens sympatisörer och aktörer.

Aktionen följdes av ett tal från en av terrorgruppens talespersoner, Abu Muhammad al-Adnani. Enligt Reuters har talets äkthet inte kunnat verifieras, men det spreds under lördagen via Twitterkonton som i vanliga fall sprider propaganda från IS.

– Ramadan – en månad fylld av erövring och jihad. Förbered er på en månad av katastrofer överallt för icke-troende... framför allt för våra krigare och kalifatets supportrar i Europa och Amerika, säger han.

Nämnde inget om flygkraschen

Vidare talade al-Adani om att alla terrorgruppens sympatisörer kan göra något, oavsett var i världen de befinner sig.

– Varje insats du gör på deras hemmaplan hjälper oss att härda ut och är bättre än om du hade varit här med oss, säger han enligt Reuters.

Al-Adani nämnde dock ingenting om den flygkrasch som inträffade under torsdagen, då ett plan på väg från Frankrike till Kairo störtade i Medelhavet.

Spekulationerna kring kraschens orsak har varit många, och flera teorier har pekat på att det troligtvis rör sig om ett terrordåd.

Men IS, som tidigare har varit snabba med att ta på sig attacker, bekräftade genom al-Adani inget sådant under lördagens tal. I stället uppviglade man till mer våld och varnade för framtida attacker i väst under ramadan, den muslimska fastemånad som inleds i juni.

Lokaliserade lapparna

I samband med stödet för IS på Twitter har flera personer enligt ABC börjat gräva i var de handskrivna lapparna kommer i från.

En av initiativtagarna är den undersökande journalisten Eliot Higgins, som under lördagskvällen twittrade om olika platser som bilderna var tagna på, samtidigt som han uppmanade sina följare att komma med tips om fler platser.

Higgins kom fram till att ett antal fotografier bland annat var tagna i Storbritannien, Frankrike och Nederländerna.

 

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!