Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

IS har terrorplaner mot Europa och mot USA

Terrororganisationen IS har enligt Iraks premiärminister planlagt attacker mot tunnelbanor i USA och Europa.

LONDON. Islamiska staten, IS, har planerat en attack mot tunnelbanor i Paris och USA, enligt Iraks premiärminister.

Landets säkerhetstjänst ska ha avslöjat planerna, uppger nyhetsbyrån AP.

Uppgifterna om att terrornätverket Islamiska staten, IS, ska ha planerat en attack på tunnelbanesystemen i Paris och i USA avslöjades under torsdagseftermiddagen. Iraks premiärminister Haider al-Abadi uppgav enligt AP att landets säkerhetstjänst i Bagdad informerat honom om planerna. I samband med FN:s sammankomst i New York fick han frågan om attackerna var nära förestående, på vilket han svarade:

– Jag är inte säker.

Han sa också, om huruvida terrorplanerna avvärjts.

– Nej.

Varken myndigheter i Frankrike eller USA hade kommenterat uppgifterna under torsdagseftermiddagen, men enligt premiärministern har USA informerats och även fått uppgifter om att de misstänka bland andra var extremister från USA och Frankrike, som strider för IS i Irak. Flera personer ska ha gripits.

– De är inte irakier. Några av dem är fransmän, några av dem är amerikaner. Men de befinner sig i Irak, uppgav al-Abadi enligt AP.

Enligt TT uppger en högt uppsatt amerikansk regeringskälla att USA inte har några bevis för att uppgifterna ska kunna bekräftas.

USA inledde attacker mot IS i Irak och Syrien förra månaden.

I Storbritannien samlas parlamentet under fredagen för att ta ställning till om landet också ska delta i luftstrider.

Flera länder har uttryckt oro för att terrorgruppen ska flytta sina terroraktioner utanför regionen.

Vita Huset har kommenterat uppgifterna från Irak via National Security Council som ger president Obama råd i säkerhetsfrågor. NSC:s talesperson Caitlin Hayden säger.

- Vi har sett det som rapporteras om vad premiärminister Abadi säger. Vi har inte fått något bekräftat om en sådan plan, och skulle behöva granska all information från våra irakiska partners innan vi gör några bedömningar.

- Vi tar alla hot på allvar och arbetar alltid för att bedöma halten i information som vi får från våra partners. Vi är självklart mycket fokuserade på frågan om utländska stridande, som ni såg bevis på vid säkerhetsrådet möte i går med presidenten som ordförande.

Magnus Ranstorp, chef på Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan, säger att det inte är otänkbart att uppgifterna verkligen stämmer.

– Det är mycket möjligt att man kommit över de här planerna. Men frågan är hur avancerade de i sådana fall är och hur mycket detaljer man har kunnat få fram. Om det var på planeringsstadiet eller om man skridit till verket på något sätt, vilket också är avgörande för hur allvarligt man tar på det här, säger han.

Han säger samtidigt att det är svårt att tolka USA:s kommentar och kallar det tvivelaktigt, eftersom USA sannolikt borde ha egen underrättelseinformation om sådana planer och kunnat bekräfta uppgifterna.

– Det indikerar att de har en del frågetecken kring detta, men man vet ju inte om det är för att de inte vill skrämma upp sin egen befolkning. Men jag tror att USA kommer att bli tvingade att kommentera detta mer under de närmaste dagarna, inte minst eftersom USA och tunnelbanan nämns, säger Ranstorp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.