Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

IS har gett upp: ”Civila som mänskliga sköldar”

SDF-soldater i Baghouz 14 februari.Foto: FELIPE DANA / AP TT NYHETSBYRÅN
Baghouz i östra Syrien 12 februari.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
USA-stödda Syriska demokratiska styrkorna, SDF, i området 12 februari.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Civila flyr Baghouz den 10 februari 2019. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

IS har gett upp ”den sista striden” i Syrien, uppger det syriska människorättsobservatoriet SOHR enligt Reuters

USA-stödda Syriska demokratiska styrkorna, SDF, har nu tagit kontroll över det sista IS-kontrollerade området i landet. 

De USA-stödda styrkorna ”kommer väldigt snart” ha tagit kontroll över den sista IS-enklaven i Baghouz, östra Syrien, uppger SDF till Reuters. Under de två senaste dagarna ska de sista hundratalen IS-soldater ha kapitulerat för SDF. Fortfarande kan några soldater gömma sig i underjordiska tunnlar.

IS-fästet i Baghouz var fram till SDF:s ingripande bara några kvadratkilometer stort, rapporterar CBS News. Det lilla samhället ligger i östra Syrien intill den irakiska gränsen.

”Den sista striden” inleddes för en vecka sedan, med uppdraget att eliminera de sista resterna av IS-staten. Den 29 januari meddelade USA att IS förväntades förlora sitt sista territorium inom ett par veckor. 

Expressens utrikeskorrespondent Kassem Hamadé menar att ”allt tyder på att IS håller på att förlora” – men betonar att det fortfarande finns enstaka IS-kontrollerade områden kvar i Syrien.

 

 

Expressens utrikeskorrespondent Kassem Hamadé.Foto: EXPRESSEN

”Glädjande besked” väntas från kurdiska styrkorna

– Allt tyder på att IS håller på att förlora sista fästet i de områden som kontrolleras av kurderna i Syrien. Jag har pratat med presskontoret för kurdiska styrkorna i norra Syrien och de säger att IS har förskansat sig ett litet område som är cirka 800 kvadratmeter stort. Man har inte kunnat storma den sista biten på grund av att IS tagit civila som mänskliga sköldar, säger han och fortsätter:

– Enligt befälhavaren för kurdiska styrkorna i norra Syrien, som gick ut med pressmeddelande för en stund sedan, kommer kurderna inom kort komma ut med ett glädjande besked för omvärlden. Striden mot IS kommer att vara över inom kort.

Uppgifterna bekräftas av SDF-befälhavaren Jiya Furat, som säger till Reuters:

– Byn är under attack från våra styrkor … Men tusentals civila är fortfarande fångade där som mänskliga sköldar.

Men hotet från IS som ideologi kommer att finnas kvar i omvärlden en lång tid framöver, enligt Kassem Hamadé.

– Medlemmar som lämnat de sista fästena har hunnit återvända till Europa. Det är de som är den svåra frågan och kan utgöra ett allvarligt hot – som kan sprida IS-ideologin och rekrytera folk eller aktivera celler. Trots att IS kommer kollapsa som terrorstat, kan dess ideologi fortsätta utgöra ett hot många år framåt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.