Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

IS handbok: Okej att sälja kvinnliga slavar

NEW YORK. I en skakande guidebok från Islamistiska staten förklaras interna regler för våldtäkt och kidnappning.

Den tryckta broschyren som nu sprids förklarar att IS-krigare har rätt att ha sex med alla ”otrogna” (ej sunnimuslimska) kvinnor de kommer över.

Även flickor som inte nått puberteten är okej att ha sex med, ”om de är lämpliga för sex”.

Reglerna är inget de hittat på, utan kommer från Gud, menar IS.

– Men det är regler från forntida Mellanöstern och Medelhavet om hur man för sig i krig och mot fångar, säger religionsprofessor Abbas Barzegar till CNN.

De har utmålats som en laglös grupp, men det finns förhållningsorder även inom den Islamistiska staten – chockerande sådana.

Enligt flera amerikanska medier delas just nu en broschyr ut i kontrollerade områden i vilken 21 frågor om vad som gäller för kvinnliga fångar får sina svar.

Det står där att läsa att det är ”accepterat att köpa, sälja eller ge bort kvinnliga fångar och slavar, eftersom de är egendom, som går att göra sig av med”.

Alla icketroende är till att börja med okej att ta som slavar. En man får dock inte kyssa en annan mans slav, eller ha sex med en kvinna som inte är oskuld förrän hon haft sin nästa mens. Hon måste nämligen ”renas” först.

Unga flickor som inte nått puberteten är också godkända att ha sex med, enligt IS broschyr, så länge hon är ”lämplig”.

Det är okej att slå kvinnor som disciplinär åtgärd, men inte för njutning eller tortyr.

Allt presenteras tydligt i fråga-svar-form.

Det är ingen nyhet att IS-soldater tar kvinnliga fångar under sina räder genom områden de tagit över i Syrien och Irak. Men det utstuderade systemet och de interna reglerna möts nu med avsky.

– Muslimska ledare över hela världen fortsätter att förkasta IS och säger att deras tolkningar av islam är groteska. Men det ligger i den fallna statens natur att de kloka rösterna oftast drunknar, säger professor Abbas Barzegar från Georgia State University, till CNN.