Enligt The Sun ska 17-åriga Samra Kesinovic, som var österrikisk medborgare, ha utnyttjats som sexslav och skickats runt som en "present" mellan krigarna - innan hon dödades. Foto: Rex ShutterstockEnligt The Sun ska 17-åriga Samra Kesinovic, som var österrikisk medborgare, ha utnyttjats som sexslav och skickats runt som en "present" mellan krigarna - innan hon dödades. Foto: Rex Shutterstock
Enligt The Sun ska 17-åriga Samra Kesinovic, som var österrikisk medborgare, ha utnyttjats som sexslav och skickats runt som en "present" mellan krigarna - innan hon dödades. Foto: Rex Shutterstock
Samra Kesinovic lämnade Österrike tillsammans med sin vän, den då ett år yngre Sabina Selimovic. Foto: All Over Press EuropicsSamra Kesinovic lämnade Österrike tillsammans med sin vän, den då ett år yngre Sabina Selimovic. Foto: All Over Press Europics

Samra Kesinovic lämnade Österrike tillsammans med sin vän, den då ett år yngre Sabina Selimovic.

 Foto: All Over Press Europics

IS-flickan ska ha använts som sexslav

Publicerad

IS-flickan Samra Kesinovic, 17, slogs ihjäl när hon försökte fly den terrororganisation hon anslutit sig till.

Nu kommer nya uppgifter om hennes tid i IS.

Enligt en kvinna hon bodde med användes Samra Kesinovic som sexslav och "gåva" åt nya IS-krigare, uppger The Sun.

Hennes öde har engagerat en hel värld.

Nu kommer ytterligare uppgifter om vad som hände IS-flickan Samra Kesinovic, 17, som slogs ihjäl efter att ha försökt fly terrorgruppen.

Enligt The Sun ska flickan, som var österrikisk medborgare, ha utnyttjats som sexslav och skickats runt som en "gåva" mellan krigarna - innan hon dödades.

Uppgifterna kommer från en tunisisk kvinna som ska ha bott i samma hus som Samra Kesinovic.

Den 17-åriga österrikiska flickan dog bara några månader efter att hon anslöt till terrorgruppen.

Giftes bort direkt

Samra Kesinovics öde har uppmärksammats på många håll runtom i världen och många har hoppats att hennes berättelse ska avskräcka andra från att ansluta till IS.

Hon lämnade Österrike tillsammans med sin vän, den då ett år yngre Sabina Selimovic. Flickorna användes också flitigt av terrororganisationen som propaganda.

"Leta inte efter oss. Vi ska tjäna Allah – och vi ska dö för honom", skrev de på den lapp som de lämnade efter sig i Österrike.

De giftes bort så fort de anlände, något som är huvuduppgiften för kvinnor som rekryteras till IS. Sabina Selimovic dog i strid, medan Samra Kesinovic några månader efter ankomsten försökte fly.

Livet hos IS var inte så bra som det hade utmålats.

Blev "sexuella gåvor"

Nu kommer dessutom fler uppgifter om Samra Kesinovics tid i Syrien.

Den tunisiska kvinna som hölls fången i samma hus som Samra Kesinovic lyckades fly och har kunnat berätta om det som drabbade kvinnorna. Hon ska tillsammans med Samra Kesinovic, 17, ha tvingats utföra sexuella handlingar med de manliga IS-krigarna, enligt The Sun.

De ska också ha betraktats som "sexuella gåvor för nya krigare".

Samra Kesinovic försökte fly flera gånger. Men vid det sista tillfället attackerades hon med hammare och avled av de svåra skador hon fick, enligt den tunisiska kvinnan.

Många kvinnor ansluter

Det finns flera uppmärksammade fall av kvinnor som lämnat Europa för att ta sig till Syrien och ansluta till IS, trots berättelser som den om Samra Kesinovic.

Senaste kända fallet i Sverige är en 17-årig flicka hemmahörande i Linköping som greps i Österrike efter att familjen larmat om att flickan planerade att ansluta till terrororganisationen.

Hon är nu omhäktad i Österrike, misstänkt för medlemskap i terroristorganisation.

Tidigare uppgifter har gjort gällande att omkring 10 procent av de som lämnar Europa, Nordamerika och Australien för att ansluta sig till extremistgrupper är kvinnor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag