IS dömde svensk till döden – frun bortgift

Den avhoppade sharianotarien Mohammad Hallabia berättar i en tv-intervju om de falska dödsdomarna.
Foto: Akhbar Al-An
Hallbia nämner specifikt paren från Sverige och Tunisien, men lägger inte fram andra bevis än sitt eget vittnesmål.
Foto: Uncredited / AP MILITANT WEBSITE

BEIRUT. En av Islamiska statens shariadomare utfärdade en falsk dödsdom mot en svensk IS-medlem för att komma åt mannens hustru. Det avslöjar en avhoppade sharianotarie Mohammad Hallabia i tv-intervju.

– När hon frågade efter sin man fick hon beskedet att han avrättats, säger Mohammad Hallbia.

Medan terrorsekten IS fotsoldater skickades och dödades i strid med löfte om 72 jungfrur efter döden såg IS-shariadomare till att de kom åt utländska kvinnor som redan var gifta.

I varje ort som IS ockuperar grundar de egna domstolar som utfärdar domar enligt islamistisk sharia. Domarna utfärdar brutala domar mot oliktänkande, homosexuella och andra som anses vara ”statens fiender”.

Avhoppade notarien: "Mannen skickades på förhör"

Nu avslöjar en avhoppad sharianotarie att IS-domare fängslade eller utfärdade dödsdomar mot utländska IS-medlemmar för att komma åt deras fruar. Mohammad Hallabia som tjänstgjorde som sharianotarie i en IS domstol i staden al-Bab i Syrien säger i en intervju med tv-kanalen Akhbar al-An som stöder beväpnade oppositionen Fria Syriska Armén att flera utländska krigare dömdes på falska grunder för att domarna ville komma åt deras hustrur. Han berättar bland annat om ett svenskt par.

– Mannen och hans hustru är muhajerin (migranter) från Sverige. Så fort de tog sig till statens (IS) land blev de omhändertagna av säkerhetsagenterna. Hustrun placerades i ett gästhus och mannen skickades på förhör för att se hur han ska behandlas senare, säger Mohammad Hallbia.

IS-notarien berättar specifikt om två utländska par - ett svenskt och ett tunisiskt. I båda fallen förlorade kvinnorna sina män för att senare tvingas att gifta sig med shariadomare, enligt Hallbia.

Hallbia försökte fly från IS men greps och fängslades. Han skickades som bestraffning från domstolstjänsten till fronten och där blev han skadad innan han senare tillfångatogs av Fria syriska armén.

Intervjun görs när Hallbia sitter i förvar hos Fria syriska armén.

Hallbia berättar att han själv bevittnade två fall av utländska kvinnor – en svensk och en tunisisk – som togs som hustrur av shariadomare efter att domaren utfärdat falska domar mot kvinnornas män.

Han berättar inte vad det svenska paret heter men säger att den svenska kvinnan separerades från sin man så fort de kom till Syrien. Hon sattes på ett gästhem och han togs omhand av IS-säkerhetsagenter. Maken anklagades för spionage.

Murad Shawakh är reportern som gjorde intervjun med sharianotarien.
Foto: Akhbar Al-An

Svensken fängslades – domaren gifte sig med hustrun

– Efter en tid gick hans hustru och frågade om honom. Hon fick beskedet att hennes man avrättades för att han var spion. Domaren som utförde dödsdomen mot hennes man tog henne till hustru, säger Hallbia.

– Efter en tid visade det sig att dödsdomen var falsk. Svensken avrättades inte utan fängslades i åtta månader. Så fort han släpptes skickades han till fronten och dödades i strid. Vid det här tillfället var domaren redan gift med svenskens hustru.

Hallbia nämner specifikt paren från Sverige och Tunisien, men lägger inte fram andra bevis än sitt eget vittnesmål. Till Expressen säger han att han inte känner till det svenska parets namn.

– Vi fick inte veta vad de heter på riktigt. Bara säkerhetsagenterna hade riktiga uppgifter om nyanlända. Ibland fick vi veta vad deras krigsnamn är. I svenska parets fall har jag ingen mer information förutom att de var från Sverige, säger han via telefon ifrån sin husarrest.

Paret etniskt svenskt

Murad Shawakh är reportern som gjorde intervjun med sharianotarien.

– Jag gjorde intervjun för två månader sedan. Notarien berättade att domaren som gifte sig med svenskens hustru är från Syrien. Jag fick veta att det svenska paret är etniskt svenskt par och inte par med invandrarbakgrund, säger Murad till Expressen.

Flera svenska familjer flyttade till kalifatet mellan 2013-2015 . Det mest kända fallet är Michael Skråmo.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.