Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Terrorsekten bekräftar: IS-ledaren dödad i strid

IS talesman Abu Omar al-Mouhajer uppger inte hur IS ledaren dödades.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Abu al-Hassan al-Qourashi
Foto: Okänd
IS bekräftar ledarens död.
Foto: Wikimedia commons

IS-ledaren är död.

Det bekräftar terrorgruppens talesman i ett ljudmeddelande i sina kanaler.

– Jag framför min sorg till den muslimska umma och till Islamiska statens soldater över vår sheikh Abu al-Hassan al-Qourashis död.

Terrorgruppen IS bekräftar att dess ledare Abu Hassan al-Qourashi är död. Han tillsattes på posten som ledare för terrorsekten i mars i år.

IS talesman Abu Omar al-Mouhajer uppger inte hur IS ledaren dödades. I våras rapporterade arabiska medier – bland annat nyhetsforumet al-Ayn i Förenade Arabemiraten – att Abu hassan al-Qourashi tillfångatogs av turkiska underrättelsetjänsten i en hemlig räd i Istanbul. Det är oklart om han skadades i räden och dog senare eller om han dödades direkt i strid.

Nyhetsbyrån AFP rapporterar att han dog ”i strid”.

IS väljer nu att gå ut och bekräfta att ledaren är död. 

– Han dödade flera av dem innan han dödades. Han dog som riktiga män ska dö, säger IS talesman Abu Omar al-Mouhajer i den cirka 10 minuter långa ljudfilen men utan att precisera hur och var han dödades.

Ny ledare vald

I samma ljudfil som publicerades på IS kanaler uppger talesmannen att IS har valt en ny ledare som heter:

– Abu al-Houssein al-Qourashi vald som ny ledare. Jag ber Islamiska statens krigare att avlägga krigsed till nye ledaren. Ni kommer att få vittna hans handlingar, säger Abu Omar al-Mouhajer.

Sedan IS-grundaren Abou Bakr al-Baghdadi dödades i oktober 2019 har IS haft svårt att visa upp nya ledare. De har förlorat nästan alla områden som de tidigare kontrollerade och gömmer sig i små områden på gränsen mellan Syrien och Irak. Terrorgruppen IS har sedan kollapsen i Syrien och Irak i slutet av 2019 riktat sina terrorattacker mot mål i afrikanska länder och även i Afghanistan.

Det finns inga uppgifter om den nya ledarens riktiga identitet. Men allt tyder – utifrån krigsnamnet al-Qourashi – att han är som sina föregångare kommer från Irak.

https://twitter.com/AFP/status/1597980671900848128

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.