Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spåren efter IS-barnen: Teckningar med bomber

Kassem Hamadé har besökt lägret där IS-familjerna rymde under den turkiska offensiven.
Fånglägret i Ayn Issa i nördöstra Syrien.Foto: KASSEM HAMADÉ
Kläder, kastruller och matrester ligger i en enda röra i det övergivna fånglägret.Foto: KASSEM HAMADÉ
Hundratals familjer fritogs av väpnade män som tros tillhöra jihadistiska grupper som stöds av Turkiet.Foto: KASSEM HAMADÉ

AYN ISSA, NORDÖSTRA SYRIEN. Två stora flygplan sveper på låg höjd över en moské.

En helikopter avfyrar raketer mot ett höghus.

Men också ett helt vanligt hem, glada moln och en solig söderhavsö.

Expressen hittade IS-barnens kvarglömda teckningar i det övergivna fånglägret i Ayn Issa.

– De hade mp3-spelare, men lyssnade bara på IS-kampsånger, säger Murad, som drev en kiosk inne i lägret.

Expressen hittar IS-barnens teckningar som blev kvar när de och deras mammor för några veckor sedan flydde från fånglägret utanför Ayn Issa i nordöstra Syrien under det turkiska bombardemanget.

Hundratals dokument ligger utspridda på marken inne i det övergivna lägret.

Det är engelskläxor, matteövningar och handskrivna sidor i religion. När man går genom dokumenten framgår det tydligt att IS-kvinnorna inne i lägret lärde ut samma extrema lära till sina barn som terrorsekten IS byggde på. Här finns skrifter av och om bland annat Ibn Taymiyya, vars lära är grunden för den konservativa wahabismen i Saudiarbien, för Talibanskolorna i Afghanistan, för al-Qaida och för terrorgruppen IS. Även böcker om vad som anses vara haram (fel) och halal (rätt) finns ligger kvarglömda här.

Kläder, kastruller, matrester ligger i en enda röra i det övergivna fånglägret. Hundratals IS-familjer fritogs av väpnade män som tros tillhöra jihadistiska grupper som stöds av Turkiet. Foto: KASSEM HAMADÉ
Tandkrämstuber ligger utspridda på marken.Foto: KASSEM HAMADÉ
Flugor surrar runt kvarlämnade matrester.Foto: KASSEM HAMADÉ
Foto: KASSEM HAMADÉ
Foto: KASSEM HAMADÉ
Foto: KASSEM HAMADÉ

Tung sotlukt i luften

Expressens team är de första journalister som tagit sig in till det övergivna lägret.

Höstsolen skiner, det blåser en svag vind och det är helt tyst. Ljuden av stegen i bråtet mellan de nedrivna tälten är allt som hörs. Sotlukten ligger fortfarande tung i luften. Flugor surrar runt kvarlämnade matrester. Några tält är helt borta. Bara aska täcker marken där de stod för en månad sedan. 

Här bodde mellan 2 000 och 2 500 fångna IS-kvinnor och deras barn, ett okänt antal av dem var svenskar, under bevakning av kurdledda styrkor.

– Lägervakterna hade ingen möjlighet att stanna kvar när turkarnas bombardemang började. Det var för farligt. De flydde mot staden. Och det var då IS-kvinnorna gjorde uppror. De satte eld på sina tält, skapade en rökridå och fick hjälp av väpnade män att fly, säger Murad som drev en liten kiosk inne i lägret och som var här när den turkiska offensiven inleddes.

Han berättar att han tvingades fly från lägret tillsammans med vakterna.

Den 13 oktober satte IS-kvinnorna i lägret eld på några av tälten och flydde därefter mot den turkiska gränsen.Foto: KASSEM HAMADÉ
Foto: KASSEM HAMADÉ
Foto: KASSEM HAMADÉ
Foto: KASSEM HAMADÉ

Trump skyllde attacken på kurderna

■ Den turkiska militäroperationen ”Fredens källa” hade pågått i två dygn när den kurdiska staden Ayn Issa utsattes för turkisk artillerield och flygattacker.

■ Enligt kurdledda Syriens demokratiska styrkor var målet med attacken mot Ayn Issa att frita de hundratals IS-familjer som hade varit i lägret i två år. I två dygn utsattes området för kraftig beskjutning. Den 13 oktober stormades lägret av väpnade män som fritog hundratals familjer.

■ Lägret i Ayn Issa var uppdelat i två separata avdelningar. IS-familjerna bodde för sig själva och övriga flyktingar bodde på den andra sidan av lägret.

■ När det turkiska bombningarna inleddes flydde de syriska internflyktingarna mot Raqqa medan IS-familjerna tog sig mot den turkiska arméns bas cirka 500 meter bort härifrån, enligt vittnesmål från platsen.

■ USA:s president Donald Trump anklagade kurdledda Syriens demokratiska styrkor för att ha orsakat rymningen i syfte att få USA att ändra sitt beslut om att dra tillbaka sina trupper från Syrien.

■ SDF dementerade anklagelserna och menade att Turkiet och Syriens väpnade opposition låg bakom fritagningen. Man publicerade en kort mobilfilm som visade hur bränder bröt ut bland tälten och hur några kvinnor och barn tog sig ut på åkrarna mot den turkiska gränsen. Senare lades en film på internet som visade väpnade män, som uppgav att de var jihadister, som fritog IS-familjer från lägret i Ayn Issa.

Murad drev en kiosk i lägret. ”Kvinnorna här hotade hela tiden med att de en dag ska bli fritagna och komma tillbaka och slakta oss”.Foto: KASSEM HAMADÉ

Murad säger att det var svårt att veta vilka som bodde i olika tält. Men han bekräftar att flera familjer kom från Europa, bland annat från Sverige och Tyskland.

Han säger att stämningen i lägret var hotfull och skrämmande:

– Kvinnorna hotade oss med att de skulle slakta oss när de kom ut. De lovade att en dag skulle de bli fria och att de då skulle komma tillbaka för att döda oss. Och det hände precis som de sa, säger Murad.

– Även deras barn klädde sig i Daesh-klädsel (niqab). De hade tillgång till mp3-spelare, men lyssnade bara på IS-kampsånger. 

Inne i lägret i Ayn Issa hade IS-kvinnorna, enligt flera vittnesmål, bildat en kommitté som styrde livet in i minsta detalj. De hade egen skola och dokument som lämnades kvar i lägret vid flykten och som Expressen nu granskat visar att de var välorganiserade. 

Barn till IS-krigare tvingades leva under mycket svåra förhållanden under tiden i kalifatet. Det syns tydligt i många av deras teckningar.Foto: KASSEM HAMADÉ
Stridsvagnar och raketer finns i många barnteckningar.Foto: KASSEM HAMADÉ
Trots att de hade bott i lägret Ayn Issa i två år fortsatte barnen att teckna krigsbilder.Foto: KASSEM HAMADÉ
Här åker Abouda bil under glada måln.Foto: KASSEM HAMADÉ
Krig blev vardagsmat för IS-familjerna.Foto: KASSEM HAMADÉ
Religion är dominerande i barnens liv även under tiden i lägret.Foto: KASSEM HAMADÉ
Foto: KASSEM HAMADÉ
Foto: KASSEM HAMADÉ
Foto: KASSEM HAMADÉ
1 / 9

Satte eld på tälten

Mycket tyder på att IS-familjerna visste om i förväg att de skulle bli fritagna. Så fort den turkiska offensiven nådde Ayn Issa satte de eld på sina tält.

Men hur kunde de ha kontakt med världen utanför när de var hårt bevakade av kurdledda SDF? 

– De hade kontakt med chefer från Fria Syriska Armén, som i själva verket är Daesh, säger kioskägaren Murad.

– Deras familjer bodde här. Familjerna fick ta emot pengar som skickades till dem från sina anhöriga. Varje gång de fick pengar skickades de till ett växlingskontor i staden, de fick åka dit och hämta ut pengarna. De fick åka med väktare förstås, men där kunde de ändå kommunicera med sina anhöriga och med väpnade grupper.

Flera vittnen har identifierat en irakisk man som spelade en viktig roll i fritagningen. Mannen, som är känd vid sitt krigsnamn Sarmad al-Iraki, bodde utanför lägret efter att ha avtjänat ett tvåårigt fängelsestraff hos SDF för att han tillhörde IS.

– Alla tog sig mot den turkiska basen som låg bara några hundra meter bort. När de var fritagna drog den turkiska armén och jihadisterna sig tillbaka mot gränsen, säger Murad. 

Abdulrazzak Jassam transporterade vatten till IS-lägret i två år. Han var på plats när IS-familjerna fritogs.Foto: KASSEM HAMADÉ

Abulrazzak Jassam jobbade också inne i lägret. Hans jobb var att sköta vattentransporterna.

– Plötsligt flydde vakterna till andra sidan motorvägen, familjerna satte eld på sina tält och väpnade män tog sig in. Jag och andra anställda uppmanades att lämna området och vi tog skydd, berättar han.

Engelska, ryska och arabiska var en del av undervisningen i lägret i Ayn Issa.Foto: KASSEM HAMADÉ
Foto: KASSEM HAMADÉ
Foto: KASSEM HAMADÉ
Foto: KASSEM HAMADÉ
Falak är sjuksköterska och tjänstgjorde i lägret. Hon säger att IS-familjerna fick allt de önskade sig i lägret. Ibland tog de emot penningförsändelser från sina familjer.Foto: KASSEM HAMADÉ

Sjuksköterskan Falak besökte lägret nu och då för att vårda sjuka och skadade kvinnor och barn. Hon berättar om undervisningen som mammorna i IS-lägret gav sina barn:

– De levde enligt sharia och lärde ut samma lära till sina barn. Ingen av oss kunde blanda oss i det. De var fanatiker, säger Falak.

En barnteckning som är ritad med blyertspenna ligger på marken mellan två nedbrända tält. Det går inte ta miste på vad den föreställer.

Det är terrorgruppen IS flagga. 

IS-flaggan ritad med blyerts. En av många barnteckningar som ligger kvarglömda i lägret.Foto: KASSEM HAMADÉ
Expressens korrespondent Kassem Hamadé rapporterar från Syrien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.