Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

IS andreman har dödats i räd i Syrien

IS andreman Abu Ala al-Afri har dödats i en räd.

Foto: State Department / Handout / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

IS-terrorister i Syrien.

Foto: AP

IS andreman har dödats i Syrien.

Han ska ha varit näst på tur att leda terrorsekten, enligt amerikanska medier.

– Vi rensar systematiskt ut IS ministrar, säger USA:s försvarsminister Ash Carter.

NBC News var först med att rapportera att den USA-ledda koalitionen dödat IS andreman i en räd i Syrien. Uppgifterna bekräftades vid 15.50-tiden av USA:s försvarsminister Ash Carter och general Joe Dunford.

– Vi rensar systematiskt ut IS ministrar. Bortplockandet försämrar IS möjligheter att genomföra attacker både inom och utanför sitt kalifat, säger Carter under presskonferensen och fortsätter:

– Vårt uppdrag är först och främst att sänka de som styr IS.

Andremannen är känd som Haji Imam eller Abu Ala al-Afri, men ska egentligen heta Abd ar-Rahman Mustafa al-Qaduli. Han anses vara den person som skulle ersätta IS-ledaren Omar al-Baghdadi och har fungerat som finansminister i terrororganisationen, enligt Daily Beast.

– Att slå till mot ledarna är nödvändigt, men långt från effektivt, säger Carter vidare.

– Ledare kan ersättas, men, de här ledarna har varit med under lång tid. De är erfarna, så att eliminera dem är ett viktigt mål.

Ville ta honom vid liv

Enligt en underrättelsekälla till CNN skulle amerikanska specialstyrkor tillfångata al-Qaduli vid liv. När specialstyrkorna närmade sig det fordon som al-Qaduli färdades i, så valde man att beskjuta det i stället.

Källan vill inte berätta vad som låg bakom att al-Qaduli sköts ihjäl i stället för att gripas.

Krigsministern ska ha dött

USA:s utrikesminister utlyste i fjol en belöning på 7 miljoner dollar för information om var han befann sig, enligt International Business Times.

 

 

 

 

Tidningen skriver även att USA:s försvarsminister väntas bekräfta att ytterligare ett dödsfall inom terrororganisationens toppskikt. Det ska handla om Omar al-Shishani, även känd som Tarkhan Batirashvili, en man som rapporterats vara krigsminister för IS, skriver tidningen.

Expressen har tidigare rapporterat om al-Shishani i samband med ett terroråtal mot två Göteborgare.