Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Iryna förlorade benet i terrorattacken – utvisas

Sammanfattning: Så gick terrordådet på Drottninggatan till
Sofia, 14, och mamma Iryna, 39, ska utvisas till Ukraina.
Foto: PRIVAT
Iryna och hennes dotter måste lämna landet inom fyra veckor.
Foto: TV4
Foto: ROB SCHOENBAUM / IBL/POLARIS
Iryna, 39, som skadades i terrordådet på Drottninggatan, ska utvisas till Ukraina.
Foto: PRIVAT

Iryna, 39, från Ukraina, som förlorade ena benet i terrorattacken på Drottninggatan 2017, utvisas från Sverige. 

Hon och hennes dotter Sofia, 14, måste lämna landet inom fyra veckor – eftersom Migrationsöverdomstolen inte beviljar prövningstillstånd. 

– Jag är helt förtvivlad och min dotter gråter hela tiden, säger Irina.

Ukrainska Iryna befann sig den 7 april 2017 vid Åhléns City i Stockholm. Hon var där för att köpa en nyckelring till sin dotter Sofia.

När hon rundade ett hörn träffades hon av terroristens framrusande lastbil som körde i full fart. Iryna skadades så svårt att hon tvingades amputera sitt högerben.

Nu ska hon utvisas från Sverige eftersom hon inte får permanent uppehållstillstånd. På måndagen fick hon det slutgiltiga beskedet att Migrationsöverdomstolen inte beviljar prövningstillstånd, vilket Dagens Nyheter var först med att rapportera om.

”Jag är helt förtvivlad”

– Det känns hemskt, jag är helt förtvivlad. Beslutet krossar min värld, jag mår mycket dåligt, säger Iryna efter att ha fått beskedet.

– Jag lider av posttraumatiskt symtom och depression. Jag behöver läkare, psykolog, mediciner. Jag vet inte hur det ska gå i Ukraina, säger hon.

Iryna går med protes efter amputationen och säger att hon har både fysiska och psykiska problem. 

– Min dotter Sofia är helt chockad. Hon har fått många svenska skolkamrater. Nu säger hon att alla kompisar är på sommarlov och kommer tillbaka i augusti, så hon hinner inte träffa dem innan vi måste lämna Sverige, säger Iryna.

Iryna, 39, och dottern Sofia, 14, ska utvisas till Ukraina
Foto: PRIVAT

Vittnade mot Akilov

Hon har sökt uppehållstillstånd flera gånger, men fått nej varje gång. Hon fick först tillfälligt uppehållstillstånd för att kunna vittna i rättegången mot terroristen Rakhmat Akilov. 

Men när rättegången var klar och Akilov dömd fick hon inte tillstånd att stanna i Sverige.

Irynas advokat Henrik Hoffman säger att beskedet är ”mycket beklagligt”. Han förklarar att först sade Migrationsverket nej, sedan Migrationsdomstolen och nu senast har Migrationsöverdomstolen vägrat ompröva de tidigare besluten.

Går kanske till regeringen

– Det är väldigt tråkigt. Det fanns ett litet nålsöga för speciellt ömmande fall, men uppenbarligen tyckte domstolen inte att Irynas fall var speciellt ömmande, säger Henrik Hoffman.
– Vi får se vad vi gör nu. Möjligtvis kan regeringen göra något även om de inte kan ingripa formellt. Stefan Löfven har ju tidigare träffat Iryna på sjukhuset, möjligen kan det bli en diskussion så att domstolen omprövar sitt beslut, säger han.

Iryna berättar att statsminister Stefan Löfven besökte henne på sjukhuset förra året.

– Löfven var hos mig. Han var mycket vänlig och sa att allt skulle bli okej, säger Iryna.

Löfven vill inte kommentera

Stefan Löfven vill inte uttala sig om fallet.

– Det är ett enskilt fall, statsministern har ingen möjlighet att uttala sig. Det skulle vara ministerstyre om han gjorde det, säger Gösta Brunnander, statssekreterare hos Stefan Löfven, som hänvisar till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Inte heller Morgan Johansson vill kommentera.

– Vi kommenterar inte utvisningsärenden. Det är en fråga för Migrationsverket som är ansvarig myndighet, säger Adriana Haxhimustafa, pressekreterare hos Morgan Johansson.

Enligt jurister innehåller regeringsformen, en av Sveriges grundlagar, en paragraf som gör det möjligt för regeringen att ”av nåd” ändra beslut – därmed låta Iryna stanna. 

På frågan om regeringen överväger en sådan åtgärd hänvisar Stefan Löfvens pressekreterare till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, som ännu på måndagskvällen inte har besvarat samma fråga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.