Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringens besked till Iryna – hon får ingen nåd

Inträffade 7 april 2017.
Foto: PRIVAT
Foto: STEFAN NILSSON / IBL

Utvisningsdömda Iryna får ingen nåd av regeringen.

Den ukrainska kvinnan, som förlorade ett ben i terrordådet på Drottninggatan, måste lämna Sverige inom en månad – men enligt jurister ger grundlagen möjlighet att bevilja nåd.

– Det är inget som regeringen överväger, säger justitieminister Morgan Johansson genom sin pressekreterare.

Iryna från Ukraina träffades av terroristen Rakhmat Akilovs framrusande lastbil på Drottninggatan i Stockholm den 7 april 2017. Hon skadades svårt och tvingades amputera högra benet.

Iryna, 39, fick tillfälligt uppehållstillstånd för att kunna vittna mot Akilov i rättegången. Men därefter säger Migrationsverket och migrationsdomstolar nej till hennes ansökan om att få stanna i landet med sin dotter Sofia, 14.

”Har inte gett upp hoppet”

– Vi har inte gett upp hoppet, vi överväger att vända oss till regeringen. Regeringsformen ger visst utrymme för undantag och nåd, säger advokat Henrik Hoffman, som företräder Iryna.

Han syftar på paragraferna 8 och 9 i kapitel 12 i regeringsformen, en av Sveriges grundlagar, som skulle ge regeringen möjlighet att ”genom nåd” låta Iryna och Sofia stanna i Sverige.

På frågan om regeringen överväger detta hänvisar statsminister Stefan Löfven via sin pressekreterare till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Regeringen säger nej

”Som svar på din fråga angående nåd, nej det är inget som regeringen överväger”, svarar justitieministerns pressekreterare Adriana Haxhimustafa i ett sms.

Advokat Henrik Hoffman ser dock inte detta besked som slutgiltigt. Han säger att han och hans klient fortfarande tittar på vilka möjligheter som finns och ännu inte bestämt hur de ska agera.

– Regeringen kan ju inte säga något definitivt innan de fått handlingar att titta på. Vi får se om vi ska gå den vägen. Hoppet försvinner inte, vi tycker ju att Migrationsverket har fattat ett felaktigt beslut, säger han.

”Moralisk skyldighet”

Henrik Hoffman anser Sverige har ”en moralisk skyldighet” att ge Iryna uppehållstillstånd efter det hon drabbats av här. Han säger att hon inte kan få samma medicinska vård i Ukraina och att hon rent generellt skulle hamna i en svår situation där.

– Iryna har oförskyllt råkat ut för det här i Sverige. Också om man kommer hit som turist ska man kunna känna sig skyddad som svenska medborgare. Sverige har en moralisk skyldighet gentemot henne, säger Henrik Hoffman.

– I Sverige har vi medicinska möjligheter att hjälpa henne på ett helt annat sätt än i Ukraina. Hon hamnar i ett svårt läge där, säger han.

Iryna, 39, fick tillfälligt uppehållstillstånd för att kunna vittna mot Akilov i rättegången. Men nu ska hon utvisas.
Foto: PRIVAT

Löfven kom till sjukhuset

Regeringen vill inte uttala sig om fallet. Både statsminister Stefan Löfven och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson säger att de inte kommenterar enskilda fall.

Justitieminister Morgan Johansson.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Iryna säger att hon är förtvivlad efter beskedet att Migrationsöverdomstolen inte omprövar hennes fall. Hon berättar att Stefan Löfven besökte henne på sjukhuset efter terrordådet.

– Löfven var hos mig. Han var mycket vänlig och sa att allt skulle bli okej, säger hon.

Löfven har träffat henne två gånger, både dagen efter attacken och på ettårsdagen av det inträffade. Han sade till Aftonbladet förra året att han ”känner mycket med henne”, men att han inte kan ingripa i hennes fall.

”Lider med henne”

– Jag lider med henne efter det hon har råkat ut för. Men jag kan inte gå in i enskilda fall, då bryter jag mot lagen och det vill jag inte göra som statsminister, sade Stefan Löfven.

Iryna fick nej från Migrationsverket på sin ansökan om uppehållstillstånd. Sedan har Migrationsdomstolen och nu senast Migrationsöverdomstolen vägrat ompröva beslutet.

– Det känns hemskt, jag är helt förtvivlad. Beslutet krossar min värld. Min dotter Sofia är helt chockad, sade Iryna på måndagen efter att ha fått beskedet.

– Jag lider av posttraumatiskt symtom och depression. Jag behöver läkare, psykolog, mediciner. Jag vet inte hur det ska gå i Ukraina, sade hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.