Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Iryna, 37, förlorade ett ben i terrordådet

Terrorattacken inträffade på eftermiddagen fredagen 7 april 2017.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL
Fem personer dog i terrorattacken på Drottninggatan.Foto: IBL/POLARIS

Hon skulle köpa en nyckelring till sin dotter då livet plötsligt förändrades för alltid. 

Iryna förlorade ett ben i terrorattacken på Drottninggatan ifjol och berättar nu sin historia för DN.

– Jag hann bara se den i någon sekund. Jag rundade ett hörn, och så var den framför mig. Lastbilen. Sen känner jag bara ett hårt slag, har svårt att andas, säger hon till tidningen. 

På eftermiddagen den 7 april ifjol befann sig Iryna, 37, vid Åhléns City i Stockholm.  

Hon var där för att köpa en nyckelring till sin dotter, men när hon rundade ett hörn möttes hon plötsligt av den framrusande lastbilen som körde i full fart längs med i Drottninggatan och mejade ner människor. 

Fick amputera benet 

Iryna träffades och efter terrorattacken tvingades läkarna amputera hennes ena ben. 

Nu har det snart gått nio månader sedan den dagen och DN:s  Alexander Mahmoud har träffat henne för att prata om attacken och vägen tillbaka.

– Först var jag bara tyst. Fattade ingenting. Sen såg jag hur mitt ben, hur skadat det var. Jag skrek hela tiden. Jag skrek hela tiden. Jag var tyst, sen skrek jag igen. Sen kom en söt, svensk tjej och räddade mig, säger hon till tidningen. 

Under de kaosartade dagarna som följde efter terrorattacken på Drottninggatan fick hon besök på sjukhuset av statsminister Stefan Löfven. 

Hon berättar att han frågade henne vad hon mest av allt ville ha och att hon svarade: "jag vill ha mitt ben. Jag vill gå. Jag vill springa." 

"Jag kommer nog ha många känslor"

Nu går hon med en protes, och kämpar för att kunna springa igen. 

Nu har det gått snart nio månader sedan terrorattacken och snart sätter rättegången i gång. Iryna kommer ursprungligen från Ukraina. Hon har fått ett tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige eftersom hon är en av de målsägande i rättegången och berättar för DN att hon hoppas få ett permanent uppehållstillstånd en dag. 

På frågan hur det känns inför rättegången svarar hon: 

– Jag kommer ha många känslor. Nu tänker jag inte så mycket på det men jag kommer säkert gråta när jag är mitt inne i det. Jag har aldrig sett terroristen i verkliga livet. Jag tror inte att jag kommer vara arg på honom, säger hon till DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.