Linus Bylund Foto: Sven LindwallLinus Bylund Foto: Sven Lindwall
Linus Bylund Foto: Sven Lindwall
Paula Bieler Foto: Mikael SjöbergPaula Bieler Foto: Mikael Sjöberg
Paula Bieler Foto: Mikael Sjöberg

Ironiska hyllningen av flyktingkvarteren

Publicerad

I veckan stod det klart att flyktingkvarter kan byggas på Östermalm i centrala Stockholm.

En nyhet som nu hyllas ironiskt i Sverigedemokraternas nya podcast Studio SD.

– Det är rimligt att även makthavarna får ta del av den fina mångkulturen som de har skapat, säger SD-politikern Linus Bylund som är en av deltagarna i podden.

Sverigedemokraterna har startat podcasten Studio SD och på fredagen lanserades premiäravsnittet. I podden pratar SD-politikerna Paula Bieler och Linus Bylund med varandra om nyheter från veckan som gått och utvecklar sina tankar om partiets politik. Leder samtalet, och ställer frågorna gör Tommy Deogan, som arbetar för SD:s riksdagskansli.

Ett av ämnena som avhandlades i premiäravsnittet var nyheten om att kvarter med bostäder till flyktingar kan komma att byggas på Östermalm och i Bromma. Svenska Dagbladet skrev i veckan att det rör sig om en krisplanering av Stockholms stad för att ge flyktingar som har fått permanenta uppehållstillstånd egna bostäder. 4 000 flyttbara lägenheter ska ha upphandlats, enligt tidningen.

"Ironiskt"

Planerna rev av skratt i podcaststudion, även om både Bieler och Bylund sade sig vara kluvna till nyheten.

– Det är ju inte bra att politiken fortsätter, men samtidigt är det bra att den fortsätter där de som har stöttat den mest bor och lever, så att de får se hur den verkligen ser ut och hur dem påverkar. Det är ironiskt i ordets rätta mening att det rör sig om hemliga planer, säger Paula Bieler, och får medhåll av Linus Bylund.

Hon fortsätter:

– Bor man på Södermalm är det enda man ser av mångkulturen en matfestival med mat från hela världen. Åh så spännande, men de ser inte de problem som uppstår när man klumpar ihop människor på samma plats.

Linus Bylund menar att det är dåligt att ha den typen av boenden överhuvudtaget, men säger samtidigt:

– Givet att vi har den politik vi har i Sverige, även om jag inte stöder den, är det rimligt att även makthavarna får ta del av den fina mångkulturen som de har skapat.

Lanserade uppesittarkväll

Förutom flyktingbostäder i Stockholms innerstad avhandlades bland annat medborgarskap, där duon tog upp Jimmie Åkessons utspel i veckan om att dessa ska kunna upphävas. De tog även upp den moderata politiken och pratade om hur den närmar sig den sverigedemokratiska.

Podcastsatsningen är inte första gången SD försöker att hitta en ny, något mjukare, plattform för att föra fram sin politik. De har även lanserat en julstudio där flera högt uppsatta politiker inom partiet iscensätter en uppesittarkväll genom att dekorera pepparkakshus och klä granen.

Även Paula Bieler deltog i förra årets upplaga tillsammans med bland annat SD-ledaren Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson, Richard Jomshof och Kent Ekeroth. Fokus låg på skratt och julmys snarare än faktisk politik.

Att SD som enda riksdagsparti gjorde en uppesittarkväll är inget som förvånade Ann-Catherine Jungar, docent i statsvetenskap på Södertörns högskola.

– Syftet är väl att ha en sändning för de egna medlemmarna och sympatisörerna och kunna få ge sin egen information ofiltrerad. Det är ett sätt att kontrollera informationen, sa Ann-Catherine Jungar då.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag