Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johnsons plan – bara veckor innan deadline

Storbritannien lämnar EU 31 oktober – oavsett vad som händer.
Boris Johnson kavlar upp ärmarna inför överlämnandet av hans nya förslag på brexitavtal.Foto: STEFAN ROUSSEAU / AP TT NYHETSBYRÅN
Boris Johnson har sagt att han vägrar be EU om att ytterligare förlänga brexit.Foto: FRANK AUGSTEIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Irlands utrikesminister Simon Coveney.Foto: VIRGINIA MAYO / AP TT NYHETSBYRÅN
Boris Johnson talar i Manchester.Foto: FRANK AUGSTEIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Demonstrationer i Manchester tidigare i veckan.Foto: JOEL GOODMAN/LNP/SHUTTERSTOCK / JOEL GOODMAN/LNP/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Boris Johnson har tagit fram en ny brexit-plan som enligt EU innehåller ”flera problematiska punkter”. 

Enligt nya planen slopas kontroller ”vid eller nära gränsen till Nordirland” – och i stället placeras de vid hamnar. 

– Jag känner mig som en toppatlet med en sten i skon, sa Boris Johnson om parlamentet i ett tal tidigare i dag. 

Samtidigt oroar sig Stefan Löfven över att britterna lämnar unionen utan ett avtal. 

Boris Johnsons kritik mot det brittiska parlamentet under sitt tal i Manchester var inte helt oväntat, då han sedan sitt tillträde i juli förlorar sju av sju omröstningar i underhuset.

– Väljarna har mer att säga till om i en reality tv-show än de har i det brittiska underhuset, sa den brittiske premiärministern.

– Som vägrar leverera brexit, vägrar att göra någonting konstruktivt och vägrar att hålla ett nyval, precis när väljarna desperat vill att vi ska fokusera på deras prioriteringar.

Han upprepade sitt löfte om att Storbritannien ska lämna EU den 31 oktober ”oavsett vad som händer”. 

Boris förslag: ”Inga kontroller”

Under talet sade Boris att regeringen under dagen kommer att lägga fram ett ”konstruktivt och resonabelt förslag” i Bryssel, som är en ”kompromiss för båda sidor”.

– Vi kommer inte att ha några kontroller vid eller nära gränsen i Nordirland, säger Boris Johnson.

– Vi kommer att respektera fredsprocessen, och Långfredagsavtalet och genom en demokratisk process av upprepat samtycke från Nordirlands regering och parlament kommer vi gå ännu längre och skydda de existerande reglerade avtalen för bönder och andra företag på båda sidorna av gränsen.

– Och samtidigt kommer vi låta Storbritannien – helt och hållet – att lämna EU, med kontroll över vår egen handelspolitik från början.

Detta, säger Boris Johnson, är en kompromiss för Storbritannien, och han ”hoppas att våra vänner [i Bryssel] förstår detta och kompromissar tillbaka”.

I övrigt gick den brittiske premiärministern inte in på det konkreta innehållet i sitt förslag.

”Alternativet till mitt avtal är inget avtal”

– Alternativet är inget avtal, säger premiärministern.

– Det är inte ett resultat vi vill ha, det är inte ett resultat vi söker, men låt mig göra detta klart: det är ett resultat vi är förberedda på.

Höll tal om Storbritanniens utträde ur EU.

Boris Johnson understryker att Conservatives ”inte är ett anti-europeiskt parti” och att Storbritannien inte är ett anti-europeiskt land. 

– Vi älskar Europa. Vi är européer. Men efter 45 år av verkligt dramatiska konstitutionella förändringar måste vi ha ett nytt förhållande med EU. 

Boris Johnson och Europakommissionens ordförande Jean-Claude Juncker ska diskutera förslaget under ett telefonmöte sent i eftermiddag, skriver Sky News.

Den brittiska nyhetskanalen har tagit del av ett brev som Boris Johnson skrivit till Jean-Claude Juncker att han föreslår att man slopar kontrollerna vid gränsen, och i stället placerar ”en blandning av kontroller” vid hamnar bort från gränsen till Irland. 

Oppositionsledaren Jeremy Corbyn säger att det nya avtalet är sämre än Theresa Mays gamla avtal som inte fick stöd i Parlamentet. Labour-ledaren tror nya avtalet kommer gå samma öde till mötes när ledamöterna samlas för att rösta, uppger Sky News. 

Stefan Löfvens oro: ”Osäkerhet för svenskar”

Inte heller EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker verkar särskilt imponerad. I ett uttalande skriver han att förslaget innehåller ”flera problematiska punkter”, rapporterar AFP. 

Sveriges statsminister Stefan Löfven är orolig över att Storbritannien kan lämna unionen utan ett avtal. 

Det skapar osäkerhet för svenskar i Storbritannien, britter i Sverige och för företag som handlar med landet. Regeringen är förberedda för ett sådant scenario och arbetar tillsammans med myndigheter, civilsamhället och näringslivet för att hantera konsekvenserna av ett utträde utan avtal”, skriver han på Instagram. 

Men det är fortfarande några veckor kvar innan Storbritannien lämnar, så det finns en chans att det blir ett utträde under ordnade former. Det vore det bästa för alla.

https://www.instagram.com/p/B3HwZRDn01Y/

Mamma röstade med Boris

Boris Johnsons tal från scenen avbröts titt som tätt av applådåskor, hejarop och skratt.

De församlade partimedlemmarna hade speciellt roligt när Boris adresserade sin familjesituation.

Hans bror Jo Johnson lämnade nyligen regeringen och parlamentet i protest mot Boris Johnsons brexitpolitik, och hans syster Rachel kritiserade hans språkbruk förra veckan.

– För de som noga studerat sprickorna i min familj, ni kanske vet att jag har sparat ett ess i rockärmen: min mamma röstade för att lämna EU.

På de stora TV-skärmarna syntes Boris far, före detta EU-parlamentarikern Stanley Johnson – som skildes från hans mor Charlotte för 40 år sedan – vända sig till Boris flickvän Carrie Symonds för att säga: ”Det visste jag inte!” .

Ett nytt avtal på tio dagar

Boris Johnson har tio dagar på sig att förhandla fram ett nytt brexitavtal med EU, vilket han själv bekräftar i en intervju.

Den 11 oktober måste en överenskommelse ha nåtts, då agendan för det EU-toppmöte som ska hållas den 17 oktober ska sättas en vecka innan.

– Tio dagar borde räcka, säger den brittiska premiärministern till The Sun. 

– Om det finns ett avtal att färdigställa, så kan det göras innan dess. På riktigt. Om inte, då vet vi det då. Det är sanningen.

Johnsons nya plan 

Den ständiga käppen i brexithjulet är och har varit Irland, och hur det ska fungera vid gränsen mellan ett Nordirland som lämnat EU, och en republik kvar i unionen.

Enligt Boris Johnsons nya förslag på avtal är lösningen på problemet att Nordirland, till skillnad mot resten av Storbritannien, fortsätter vara en del av den gemensamma marknaden ytterligare fyra år.

Se hela programmet Världens Affärer.

Mat och boskap ska kunna röra sig fritt över gränsen, och även industriella produkter om Nordirlands självstyresparlament Stormont går med på detta, skriver The Telegraph.

Dock kommer hela Storbritannien att lämna EU:s tullunion, och tullstationer kommer att behöva upprättas på båda sidor om den nordirländska gränsen.

I slutet av fyraårsperioden, år 2025, får Stormont bestämma sig för om de vill stanna i den gemensamma marknaden eller ej, enligt förslaget.

”Irland förtjänar bättre”

Conservatives regerar med hjälp av stöd från nordirländska Democratic Union Party (DUP), som vill att området fortsatt ska vara en del av Storbritannien.

Enligt brittiska medier har DUP godkänt Boris Johnsons förslag, vilket öppnar för möjligheten att avtalet skulle kunna röstas igenom i parlamentet – om EU går med på omförhandling.

Republiken Irland har dock ställt sig djupt kritiska till det nya förslaget om en tillfällig gemensam irländsk ekonomisk zon.

Utrikesminister Simon Coveney skriver på Twitter att det är dags för ett ”seriöst förslag” från den brittiska regeringen, och avfärdar Boris Johnsons nya plan.

”Nordirland och Republiken Irland förtjänar bättre!”, skriver han.

https://twitter.com/simoncoveney/status/1178805608331526145

Det är också oklart hur en sådan lösning skulle påverka den fortsatt sköra nordirländska freden, då den irländska regeringen anser att Boris Johnsons förslag bryter mot Långfredagsavtalet från 1998.

Kan komma runt den nya brexitlagen

Boris Johnson håller fast vid den 31 oktober som utträdesdatum trots att det brittiska parlamentet för drygt två veckor sedan drev igenom en lag som förbjuder en såkallad hård brexit.

Lagen tvingar honom att be EU om ytterligare en förlängning om de inte får till ett avtal innan den 19 oktober, men det finns dock ett sätt för den brittiske premiärministern att kringgå den.

Hur det ska fungera vid gränsen mellan Irland och Nordirland efter brexit är en omdebatterad fråga.

Riksrådet – det vill säga ministrarna i Boris Johnsons riksdagskabinett – har makten att suspendera lagen till efter den 31 oktober.

Det är möjligt att Boris Johnson använder sig av detta som en livlina, men det är möjligt att det i stället blir en strypsnara, då han skulle gå emot både under och överhuset i parlamentet.