Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Försvarsadvokat hänvisade till våldtäktsoffers stringtrosor

Kvinnor har delat bilder på sina underkläder under hashtaggar som #ThisIsNotConsent och #IBelieveHer. Foto: Skärmdump

En man i Irland har friats från våldtäkt, bland annat efter att mannens försvarsadvokat påpekat att offret, en 17-årig flicka, hade på sig ”en stringtrosa med spets där fram” vid tillfället.

Något som påstods ha signalerat att hon var öppen för att ha sex med mannen.

Nu möts utfallet av rättegången med stor ilska bland kvinnor i landet.

Ett våldtäktsfall i staden Cork i Irland har skapat rubriker i medier och stor ilska på nätet.

Det efter att valet av underkläder har använts mot en 17-årig flicka under rättegången mot en 27-årig man misstänkt för våldtäkt.

Mannens advokat Elizabeth O’Connell menade att domstolsjuryn borde lägga vikt på vilken typ av underkläder som tonåringen hade på sig vid tillfället för den påstådda våldtäkten, skriver tidningen Independent.

– Gör de här bevisen att man kan utesluta att hon var attraherad av den svarande, att hon var öppen för att träffa och vara med någon den kvällen? Man måste titta på hur hon var klädd. Hon hade på sig en stringtrosa med spets där fram, sa Elizabeth O’Connell under sitt slutanförande, enligt Independent.

Efter den påstådda våldtäkten ska en ordväxling ha ägt rum där flickan påpekade att mannen våldtagit henne.

– Hon var ganska tydlig med att hon inte samtyckte, hon påpekade att hon aldrig haft sexuellt umgänge förut, sa åklagaren Tom Creed under rättegången, enligt Independent.

”En kvinna ska kunna gå utan trosor”

Mannen, som har nekat till anklagelserna, friades sedan av en jury som bestod av åtta män och fyra kvinnor.

Utfallet har skapat starka reaktioner i sociala medier, och synnerhet bland andra kvinnor.

– Att referera till flickans underkläder, att vara klädd på det visst sätt skulle vara som att be om att ha sex, förvånar oss inte. Vi hjälper människor vid rättegångar och ser hela tiden stereotypa resonemang användas för att misstro offer och förstärka anklagade personers försvar, säger Noeline Blackwell, föreståndare vid ett kriscenter för våldtäktsoffer i Dublin, till Independent

Roisin Ingle, redaktör på tidningen Irish Times, skriver på Twitter att hon undrar vad för typ av underkläder en man måste ha på sig för att signalera att ”han är öppen för att träffa någon”.

https://twitter.com/roisiningle/status/1060106724437299201

Samtidigt har en kampanj dragit i gång i sociala medier.

Flera röster höjs på bland anant Facebook, och menar att en kvinna borde kunna gå helt utan trosor utan att behöva bli våldtagen.

Andra är besvikna på att försvarsadvokaten, som själv är kvinna, för resonemang kring offrets underkläder.

https://twitter.com/niamhok/status/1060253233048903680

Flera kvinnor har också publicerat bilder på sina underkläder i spets under hashtaggar som #ThisIsNotConsent och #IBelieveHer för att dels visa sitt stöd för den 17-åriga flickan men också understryka att val av underkläder inte har med sex att göra.

https://www.facebook.com/ibelieveherireland/photos/a.181554332636894/322276135231379/

 

https://www.instagram.com/p/BqAmMVqB9pJ/

Nekar till strypgrepp

Tidningen Irish Examiner har rapporterat från rättegången.

Den misstänkte mannen har hela tiden hävdat att de var överens om att ha samlag. 

När han under rättegångens sista dag blev utfrågad av åklagare Tom Creed ska han bland annat ha påpekat att han och den 17-åriga flickan kysstes flera gånger samma kväll som den påstådda våldtäkten. 

– Det förekom en hel del kyssar enligt den svarande. Men när det gäller kyssar finns det inte ett enda vittne som kan säga att de faktiskt kysstes, svarade åklagaren Tom Creed, och nämnde ett tidigare namngivet vittne som inte velat lämna något vittnesmål om saken.

Förbipasserande reagerade

Enligt flickan ska mannen ha dragit henne drygt 30 meter innan den påstådda våldtäkten, något som han också nekade till.

En person som gick förbi mannen och flickan ska även ha frågat om allt var okej, varpå mannen, enligt honom själv, svarade:

– Vad fan ser det ut som? Skött ditt eget.

– Sedan blev hon konstig och det var som att hon kom ut ur en bubbla. Hon sa stopp och jag slutade. Vi skulle ha sex, men hon sa stopp och jag slutade, förklarade mannen vidare under rättegången, enligt Irish Examiner.