Irlands premiärminister Brian Cowen och finansministern Brian Lenihan. Foto: AP
Irlands premiärminister Brian Cowen och finansministern Brian Lenihan. Foto: AP

Irland får stöd efter krisen

Publicerad
Uppdaterad
Nu är det klart - Irland får krisstöd från EU.
Sverige och Storbritannien överväger att bidra bilateralt med ömsesidiga förpliktelser.
Det är inte klart hur stort stödet blir.
Krismötena om den havererade irländska ekonomin avlöste varandra på söndagen.
Vid klockan nio på kvällen svensk tid var det klart med ett krisstöd.
EU:s finansministrar, med Sveriges Anders Borg på plats, godkände då Irlands begäran om ekonomisk hjälp, uppger Slovakiens finansminister Ivan Miklos, enligt Reuters och TT.
Sverige och Storbritannien överväger att bidra bilateralt med ekonomiskt stöd till Irland, men det är inte klart hur stort stöd det handlar om.
– Det är på samma sätt som vi tidigare givit lån till Island och Lettland, säger Anders Borg, till TT.

"Mindre än 100 miljarder euro"

EU uppgav att stödet till Irland är "mindre än 100 miljarder euro".
Den tyske finansministern har tidigare varit noga med att påpeka att stödet inte ges villkorslöst.
– Irland måste uppfylla strikta villkor och dessa kommer att förhandlas de kommande dagarna så att det inte bara handlar om att tillhandahålla finansiering utan också om att säkerställa att problemen blir lösta, säger säger Wolfgang Schaeuble, enligt TT.
Han tror att om EU hittar svaret snabbt på Irlands problem så minimerar det risken för smittoeffekt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


jess

sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag