Irene Svenonius hem vandaliserat av Afa

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Irene Svenonius är finansregionråd i Stockholm.
Foto: OLLE SPORRONG

Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M) hus har vandaliserats.

Vänsterextrema organisationen Afa tar på sig ansvaret för dådet.

– Detta är ett avskyvärt illdåd. Hot och våld mot folkvalda är angrepp mot vår demokrati och får aldrig accepteras, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer i en kommentar.

På Twitter har Irene Svenonius delat andras inlägg, där de skrivit om vandaliseringen. Hon har också kommenterat inlägg om händelsen med hjärtan.

”Fått uppgifter om att Irene Svenonius hus har vandaliserats. Avskyvärt. Hot mot folkvalda är mycket allvarligt och kan aldrig tolereras”, skriver oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) och fortsätter:

”Hoppas du och din familj mår bra under omständigheterna.”

https://twitter.com/KWanngrd/status/1256589938356871173

Aida Hadžialić, regionråd och gruppledare för Socialdemokraterna i Stockholm, skriver, även hon via Twitter:

”Det är förkastligt och något jag fördömer med kraft. Jag beklagar oron som du och din familj har utsatts för.”

”Alla ska känna sig trygga i sitt hem, så även Sveriges förtroendevalda. Vi måste gemensamt stå upp för demokratin.”

”Ett avskyvärt illdåd”

Moderaterna bekräftar att Svenonius hus har vandaliserats. Partisekreteraren Gunnar Strömmer säger i en kommentar till Expressen:

– Detta är ett avskyvärt illdåd. Hot och våld mot folkvalda är angrepp mot vår demokrati och får aldrig accepteras. De som gjort detta måste hittas och lagföras.

Vänsterextrema Afa – Antifascistisk aktion – har tagit på sig ansvaret för vandaliseringen. Via sin hemsida har de delat en bild på vad som ska vara Svenonius hem med texten ”AVGÅ” klottrat över fasaden, tillsammans med avsändaren ”AFA STHLM”.

Även demokratiminister Amanda Lind reagerade med bestörtning när hon fick höra om vandalisering. 

”Hot och våld mot förtroendevalda är ALDRIG ok. Ett övergrepp både mot vår demokrati och mot den enskilde som drabbas”, skriver hon på Twitter.

https://twitter.com/amandalind_/status/1256672959785250818

Afa: ”Blod på sina händer”

Afa skriver att Irene Svenonius – tillsammans med Filippa Reinfeldt, Göran Hägglund och ”före detta borgerliga politiker med intressen inom privata vårdbolag” har bidragit till en ”plundring av sjukvården”.

Irene Svenonius, 52, är sedan 1 januari 2017 finansregionråd i Region Stockholm. Det betyder att hon har övergripande ansvar för regionstyrelsen. Mellan 2006 och 2014 var hon stadsdirektör i Stockholms stad.

Irene Svenonius avböjer att kommentera händelsen. Via sin pressekreterare hänvisar hon till Region Stockholms presstjänst och säkerhetsdirektör som inte heller vill kommentera.

Presstjänsten vid polisregion Stockholm har ännu inte meddelat om det finns en polisanmälan och om en förundersökning i så fall har inletts.

SE MER:

Finansregionrådet om snabba smittspridningen i Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.