Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Irene: Därför tårtade jag Jimmie Åkesson

En 60-årig kvinna misstänks för att ligga bakom attacken mot Jimmie Åkesson
Foto: Sven Lindwall

Irene, 60, är kvinnan som "tårtade" SD-ledaren Jimmie Åkesson under tisdagskvällen.

Expressen.se har talat med Irene som berättar om sina motiv bakom tårtkastningen, om prinsesstårtan med orden "White lady" på, samt om förberedelserna.

– Minuterna före var jag väldigt fokuserad, säger Irene, som är misstänkt för ofredande.

Under tisdagskvällen fick Jimmie Åkesson en tårta i ansiktet vid en boksignering på Nytorget.

Kvinnan bakom attacken, Irene 60, omhändertogs omedelbart och förhördes av polisen under kvällen.

Brottsrubriceringen är ofredande, men kvinnan släpptes redan vid 19-tiden.

"Avvärja straffbelagd gärning"

Södermalmspolisen bekräftade på onsdagsmorgonen att en 60-årig kvinna, skriven i Johanneshov, omhändertogs under tisdagskvällen.

– Hon omhändertogs enligt paragraf 13 i polislagen. Där har polispatrullen på plats kryssat i att hon omhändertogs då hon stört den allmänna ordningen, samt kunde utgöra en allvarlig fara för den allmänna ordningen. Hon omhändertas i syfte att avvärja straffbelagd gärning, säger Magnus Nilsson, stationsbefäl vid Södermalmspolisen.

Aftonbladet var först att tala med den misstänkta kvinnan som säger att hon hade planerat attacken långt i förväg.

Irne berättar nu för Expressen.se om motivet bakom "tårtningen".

– För att jag avskyr rasister och för att han är en symbol för att rasism, nazism och neofascism, säger hon och fortsätter:

– Anledningen till att jag kastade tårtan är för att jag varit aktiv på internet, på olika demonstrationer, överallt. Man når helt enkelt inte fram till människor.

Irene berättar att hon köade och låtsades vilja få en bok signerad. Under sin svarta kappa hade hon gömt en vit prinsesstårta med orden "White lady" på.

– Minuterna före var jag väldigt fokuserad. Avstängd från att jag åkte hemifrån till sista minuterna, säger hon och tillägger:

– Jag talade för honom att jag tyckte att han var en fascist och sen placerade jag tårtan i ansiktet på honom, säger kvinnan och visar med handen.

Reaktionen från Jimmie Åkesson kom omedelbart.

– Han hann inte säga meningen fullt ut men påbörjade den " men va faaan". Sedan gick allt oerhört snabbt.

Irene säger att hon inte vill stå i rampljuset efter "tårtningen".

– Jag vill att frågan får uppmärksamhet, inte jag och helst inte Jimmie Åkesson, utan jag vill att frågan med fascismen som sprider sig över Europa, säger hon.

Det är yttrandefrihet i Sverige. Varför har inte Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna rätt att stå där och prata?

– Om de skulle komma till makten skulle vi mista alla mänskliga rättigheter. Vi skulle hamna i motsvarande militärjunta som Spanien, Portugal och Grekland. Så ska vi inte behöva leva.

Ärendet utreds av Säpo och polisen kommer även att anmäla demonstrationen som genomfördes utan att ha fått tillstånd av polisen.

"Vem som har anordnat"

Ännu ett brott ska utredas, enligt Södermalmspolisen, och en anmälan har skickats om ofredande, då gällande att två personer ska ha träffats av ägg.

– Båda fallen med ofredande utreds av Säkerhetspolisen, men vi kommer att ta hand om anmälan kring demonstration utan tillstånd. Till en början måste vi komma fram till vem som har anordnat det här, som vi anser vara, otillåten demonstration, säger Towe Hägg, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Hos säkerhetspolisen är presstalespersonen förtegen om detaljer, men bekräftar att de har tagit över fallet. Dock är åklagare inte utsedd i fallet ännu.

– Vi kommer att utreda dessa nu i form av en utredning under brottsrubriceringen "ofredande", säger Sirpa Franzén, pressansvarig hos Säpo.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.