Irene, 60, berättade i går om att hon låg bakom tårtattacken mot SD-ledaren - nu hotas hon av högerextremister. Foto: Sven Lindwall
Irene, 60, berättade i går om att hon låg bakom tårtattacken mot SD-ledaren - nu hotas hon av högerextremister. Foto: Sven Lindwall

Irene, 60, hotas efter attacken på Åkesson

Publicerad

Irene, 60, hotas av högerextremister efter att hon kastat en prinsesstårta i ansiktet på Jimmie Åkesson.

I natt har okända aktivister bevakat hennes hem.

- De hade sett att nazister hade lagt ut min adress på flera sajter, säger hon.

I går eftermiddag började telefonen ringa varm.

- Jag fick ett samtal var femtonde minut. De flesta gånger stod det okänt nummer, säger Irene som är misstänkt för ofredande efter tårtkastningen.

Några av samtalen har varit hotfulla och kränkande.

- Någon har flåsat för att skrämmas, andra har skrikit ”jävla AFA-luder. Du ska se vad vi ska göra med dig”. Men det heter inte ens AFA längre, utan Antifa, och jag är inte med där, säger Irene.

Beställningar

Hon har också fått beställningar i sitt namn. Ett försäkringsbolag har ringt efter att de fått ett tips om att Irene behövde utöka sin olycksfallsförsäkring, sedan har någon beställt en container i hennes namn. Men företaget ringde för att dubbelkolla och förstod då att hon inte gjort någon beställning.

Efter att hennes adress publicerats på högerextrema sajter har hon fått hjälp utan att själv be om det. Det är aktivister som enligt en vän har bevakat hennes fastighet.

Irene uppskattar aktivisternas omtanke, säger hon.

- Men jag låter mig inte skrämmas. Det värsta som kan hända mig är att jag dör. Det vore tråkigt för min familj och mina barn. Det vore väldigt tråkigt, men jag tänker inte flytta mig för dem. Det är fascismen som ska flytta sig för folket.

Uppmuntran

Bland alla hot och skällsord finns också många uppmuntrande samtal, mejl och blombud, som kommer från hela landet.

- En 69-årig dirigent har hört av sig. Han var jättetrevlig och frågade om de kunde hjälpa mig med pengar. Och två killar från Lindesberg, där Sverigedemokraterna tydligen är stora, ringde och erbjöd sig att betala eventuella böter.

Flera av de som ringt har frågat om hon behöver hjälp med pengar, och om hon vill komma för att hålla föredrag.

- Men jag tackar nej till alla pengar. Jag har inte gjort detta för pengar, säger Irene.

Hittills har hon inte polisanmält hoten, men det kan hon tänka sig om någon orsakar skadegörelse.

Irene har ännu inte hörts av polisen sedan hon omhändertogs i tisdags kväll för att ha stört den allmänna ordningen i samband med att hon kastat en prinsesstårta i Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons ansikte. Hon släpptes samma kväll av polisen.

Känner du ånger för det du har gjort, efter alla hot du fått?

- Neeheej. Nej.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag