Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Irene, 60, hotas efter attacken på Åkesson

Irene, 60, berättade i går om att hon låg bakom tårtattacken mot SD-ledaren - nu hotas hon av högerextremister. Foto: Sven Lindwall

Irene, 60, hotas av högerextremister efter att hon kastat en prinsesstårta i ansiktet på Jimmie Åkesson.

I natt har okända aktivister bevakat hennes hem.

- De hade sett att nazister hade lagt ut min adress på flera sajter, säger hon.

I går eftermiddag började telefonen ringa varm.

- Jag fick ett samtal var femtonde minut. De flesta gånger stod det okänt nummer, säger Irene som är misstänkt för ofredande efter tårtkastningen.

Några av samtalen har varit hotfulla och kränkande.

- Någon har flåsat för att skrämmas, andra har skrikit ”jävla AFA-luder. Du ska se vad vi ska göra med dig”. Men det heter inte ens AFA längre, utan Antifa, och jag är inte med där, säger Irene.

Beställningar

Hon har också fått beställningar i sitt namn. Ett försäkringsbolag har ringt efter att de fått ett tips om att Irene behövde utöka sin olycksfallsförsäkring, sedan har någon beställt en container i hennes namn. Men företaget ringde för att dubbelkolla och förstod då att hon inte gjort någon beställning.

Efter att hennes adress publicerats på högerextrema sajter har hon fått hjälp utan att själv be om det. Det är aktivister som enligt en vän har bevakat hennes fastighet.

Irene uppskattar aktivisternas omtanke, säger hon.

- Men jag låter mig inte skrämmas. Det värsta som kan hända mig är att jag dör. Det vore tråkigt för min familj och mina barn. Det vore väldigt tråkigt, men jag tänker inte flytta mig för dem. Det är fascismen som ska flytta sig för folket.

Uppmuntran

Bland alla hot och skällsord finns också många uppmuntrande samtal, mejl och blombud, som kommer från hela landet.

- En 69-årig dirigent har hört av sig. Han var jättetrevlig och frågade om de kunde hjälpa mig med pengar. Och två killar från Lindesberg, där Sverigedemokraterna tydligen är stora, ringde och erbjöd sig att betala eventuella böter.

Flera av de som ringt har frågat om hon behöver hjälp med pengar, och om hon vill komma för att hålla föredrag.

- Men jag tackar nej till alla pengar. Jag har inte gjort detta för pengar, säger Irene.

Hittills har hon inte polisanmält hoten, men det kan hon tänka sig om någon orsakar skadegörelse.

Irene har ännu inte hörts av polisen sedan hon omhändertogs i tisdags kväll för att ha stört den allmänna ordningen i samband med att hon kastat en prinsesstårta i Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons ansikte. Hon släpptes samma kväll av polisen.

Känner du ånger för det du har gjort, efter alla hot du fått?

- Neeheej. Nej.