Planet ska ha störtat klockan 11.33 på en åkermark nära staden Qazvin, nordväst om huvudstaden. Planet var på väg från Teheran till Armeniens huvudstad Yerevan när det störtade.
Planet ska ha störtat klockan 11.33 på en åkermark nära staden Qazvin, nordväst om huvudstaden. Planet var på väg från Teheran till Armeniens huvudstad Yerevan när det störtade.

Iranskt passagerarplan störtat - minst 168 döda

Publicerad
Uppdaterad
Ett iranskt passagerarplan av typ Tupolev har störtat i nordvästra Iran.
Minst 168 personer uppges ha dödats, enligt en talesman för Irans civila flygmyndighet.
- Planet föll plötsligt ner från skyn och exploderade när det slog i marken, säger ett ögonvittne som säger sig ha varit 300 meter från olycksplatsen till Irans engelskspråkiga kanal Press tv.
Planet ska ha störtat klockan 11.33 på en åkermark nära staden Qazvin, nordväst om huvudstaden. Planet var på väg från Teheran till Armeniens huvudstad Yerevan när det störtade.
- Planet kraschade 16 minuter efter att det lyfte från den internationella Imam Khomeini Airport, säger Reza Jafarzadeh, talesman iranska luftfartsverket enligt iranska nyhetsbyrån Irna.

Enorm krater

Iransk tv visade bilder på en enorm krater där planet störtat, full av vrakdelar, skor och kläder. Reza Jafarzadeh, talesman för Irans civila flygmyndighet, sade att 153 passagerare och 15 besättningsmedlemmar befann sig ombord.
- Passagerarplanet totalförstördes och vrakdelar låg kringspridda överallt, säger Qazvins polischef Masoud Jafari Nasab.
Bland de döda fanns två tränare och åtta medlemmar ur det iranska  juniorlandslaget i judo. De var på väg till Armenien för att delta i ett träningsläger.

UD i kontakt med ambassaden

Svenska utrikesdepartementet (UD) kan inte garantera att inga svenskar fanns ombord. De har nu kontakt med ambassaden i Teheran.
– Flygbolaget gör bedömningen att det inte finns några EU- medborgare ombord. Men vi har inte fått de uppgifterna helt bekräftade ännu, säger Ellinor Lundmark vid UD:s presstjänst.

HÄR KRASCHADE PLANET. Ett passagerarplan störtade på onsdagsförmiddagen i Iran - bara 16 minuter efter att det lyft från flygplatsen i Teheran. Alla ombord befaras ha omkommit. Foto: MONTAGE: LAURA CANEDO POUSO

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag