Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Iranska styrkor skjuter kvinnliga aktivister i könen

Irankännaren om blodiga protesterna: Så kan FN utreda regimen.
Foto: ONUR DOGMAN/SOPA IMAGES/SHUTTERS / ONUR DOGMAN/SOPA IMAGES/SHUTTERS SHUTTERSTOCK

Protesterna i Iran fortsätter.

Nu vittnar sjukvårdspersonal i landet om att iranska styrkor skjuter kvinnor och män i olika kroppsdelar. 

Kvinnorna blir skjutna i ansiktet och könet – männen i ryggen och benen, skriver The Guardian.

Hundratals personer har dödats av de iranska säkerhetsstyrkorna i samband med protesterna som bröt ut efter 22-åriga Masha Aminis död.

Nu vittnar sjukvårdspersonal i landet om att säkerhetsstyrkorna siktar på olika kroppsdelar när de skjuter män och kvinnor. 

Läkare och sjuksköterskor – som vårdar demonstranter i hemlighet för att undvika att bli gripna – säger till The Guardian att de gjorde upptäckten när de insåg att kvinnor blev skjutna i ansiktet, könet och brösten. Det är vanligare att män blir skjutna i ryggen, benen och rumpan.

– De vill förstöra kvinnornas skönhet, säger en av läkarna till tidningen.

”Tio säkerhetsagenter sköt henne”

Samma läkare vårdade en kvinna som hade blivit skjuten i könsorganet av två hagel.

– Det fanns en allvarlig risk för vaginal infektion, så jag bad henne gå till en betrodd gynekolog. Hon sa att hon protesterade när en grupp på cirka tio säkerhetsagenter sköt henne i hennes könsorgan och lår, berättar han.

En annan läkare berättar för The Guardian att flera av kvinnorna tycker att det är så jobbigt att gå till läkare med sina skador att de behandlas hemma, vilket är väldigt farligt.

– De skjuter kvinnorna i ansiktet och deras privata delar för att de har ett mindervärdeskomplex, säger en annan läkare om säkerhetsstyrkorna.

Skjuter demonstranter i ögonen

Att vara läkare i Iran och behandla demonstranter är osäkert. En läkare berättar att hon tog bort hagel utan att tända en lampa – för att inte bli påkommen. 

Flera av läkarna The Guardian pratat med berättar att det inte är ovanligt att kvinnor, män och barn skjuts i ögonen av säkerhetsstyrkorna. 

Hundratals aktivister har rapporterat att de har förlorat synen efter att de har blivit skjutna i ansiktet.

Saman förlorade synen på ena ögat: ”Hade tur”

Föll offer för Irans brutalitet – nu utreds landet av FN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.