Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Iranska stridsfartyg försökte stoppa brittisk oljetanker

Donald Trump hotar ännu en gång: ”Iran måste passa sig”.
Brittisk militär stoppade den fjärde juli en iransk oljetanker utanför Gibraltar.Foto: DONOVAN TORRES/SHUTTERSTOCK
Det brittiska krigsskeppet HMS Montrose varnade på onsdagen iranska fartyg i Persiska viken.Foto: LPHOT DAN ROSENBAUM/ROYAL NAVY/SHUTTE / LPHOT DAN ROSENBAUM/ROYAL NAVY/SHUTTERSTOCK SHUTTE

Fem beväpnade fartyg från Irans revolutionsgarde försökte på onsdagen tvinga en brittisk oljetanker att stanna på iranskt territorium, uppger källor för CNN.

Fartygen drog sig tillbaka först efter en varning från ett brittiskt krigsfartyg i närheten.

Den brittiska oljetankern var på väg ut ur persiska viken in i Hormuzsundet när de iranska fartygen beordrade kaptenen att ändra kursen och stanna på iranskt territorialvatten.

Fartygen drog sig tillbaka först när det brittiska krigsfartyget HMS Montrose utfärdade en varning över radion, uppger CNN med hänvisning till källor i amerikanska tjänstemän.

Brittiska försvaret har inte bekräftat händelsen, enligt Reuters.

Konflikten i Persiska viken trappas upp

I torsdags förra veckan stoppade brittisk militär en iransk oljetanker utanför Gibraltar efter misstankar om att den fraktade olja till Syrien i strid med EU:s sanktioner.

Irans president Hassan Rouhani varnade tidigare på onsdagen Storbritannien för att konsekvenser var att vänta efter händelsen utanför Gibraltar.

– Jag säger till britterna att de är initiativtagarna till osäkerheten på haven och att ni kommer att förstå konsekvenserna senare, sa Rouhani, enligt CNN.

Efter det har det brittiska fartyget HMS Montrose stöttat brittiska oljetankers i Persiska viken, även om det inte utgör en officiell eskort, enligt Sky News.

Onsdagens händelser i Persiska viken kommer samtidigt som situationen mellan Iran och flera västländer eskalerar allt mer. 

USA:s President Donald Trump införde i slutet av juni sanktioner mot Iran och dess högste ledare Ayatolla Ali Khamenei. 

USA vill skapa koalition för att skydda fartyg

Och efter att Iran meddelat att landet kommer att höja sin urananrikning – och därmed bryta mot det internationella kärnenergiavtalet – skrev Trump på onsdagen på Twitter att sanktionerna kommer att utökas ”väsentligt”.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1148958770770382849

USA arbetar också för att stärka samarbetet kring säkerheten för amerikanska och allierade oljefartyg i området, skriver CNN.

– Vi är i kontakt med ett antal länder för att se om vi kan få hop en koalition för att säkerställa friheten att navigera i både Hormuzsundet och Bab el-Mandeb, säger Trumps försvarschef Joseph Dunford till CNN.