Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Iranska kvinnorna: Vi är redo att offra våra liv

100 000-tals på gatorna när Soleimanis begravningståg passerade Teheran.
”Vi alla, män och kvinnor, är redo för att offra våra liv för Iran”, säger studenten Qannadpour.Foto: Kassem Hamadé
Studenten Qannadpour är en av många kvinnor som är ute för att visa sin avsky mot USA. Foto: Kassem Hamadé
Studenten Malika tror inte att det blir krig mellan USA och Iran, men säger att hon är övertygad om att USA kommer att drabbas av en hämnd.Foto: Kassem Hamadé
Slagorden ”Död åt Amerika” hörs återigen på Teherans gator.Foto: VAHID SALEMI / AP/ TT
Qassem Soleimanis död har fört regimen och dess motståndare närmare varandra.Foto: HAMED MALEKPOUR / MEI / POLARIS

TEHERAN. Dödandet av Qassem Soleimani ökar många iraniers ilska mot USA och minskar klyftan mellan regimen och dess motståndare.

Nu begravs den mytomspunna generalen i sin hemstad Kerman.

En mängd kvinnor är ute på Teherans gator för att visa sitt stöd för Iran – och sin avsky mot USA.

– Det kommer en dag då ska vi göra slut på Amerika, säger Qannadpour, en av kvinnorna.

”Död åt Amerika!”

Ett gammalt slagord som länge inte hördes på Teherans gator. Dödandet av general Qassem Soleimani väckte liv i det igen.

Ett hav av folk täckte stora delar av centrala Teheran när begravningståget med den dödade generalen Soleimani, hans fyra livvakter och ledaren i den irakiska milisen al-Hashd al-Shaabi – Abu Mahdi al-Muhandis – kom till Teheran på måndagsmorgonen. Kistorna placerades i en rad i folkmassan och Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei höll begravningsbönen. Med honom fanns ledare från libanesiska Hizbollah, palestinska Islamiska jihad och Hamas samt andra representanter för olika regionala väpnade grupper som stöds av Iran.

– Ledaren och martyren Soleimani, som ägnade hela sitt liv för motståndets stöd, är nu martyren av al-Quds, sa Hamasledaren Ismail Haniya som till mångas förvåning dök upp tillsammans med andra ledare från Hamas. 

Iranska regeringen har uppmanat folk att delta i begravningståget. Det passerade genom flera städer i Iran och på tisdagen kommer det fram till generalens hemstad Kerman. Regeringen uppger att flera miljoner gått med i begravningståget.

– Dåraktige Trump. Tro inte att allt är slut med min fars martyrdöd, sa generalens dotter, Zeinab Solaimani.

”Vi är redo att offra våra liv för Iran”

Universitetsstudenten Qannadpour är en av många iranska kvinnor som valt att delta i ceremonin. Hon håller en bild av den dödade generalen och är iklädd svart slöja. 

– Det är min plikt att komma hit. Han var som en far för oss. General Soleimani gjorde insatser för hela folket. Jag kom hit för att säga att vi alla, män och kvinnor, är redo för att offra våra liv för Iran, säger Qannadpour.

Qannadpour är inte ensam om beskrivningen av den dödade generalen. Alla Expressen pratar med i begravningståget säger nästan samma sak.

Folk har trängts i flera timmar bara för att få en skymt av generalens kista. Stora flaggor – gröna, röda och svarta med religiösa symboler som är knutna till shiamuslimernas traditioner – vajar överallt.

Många jämför Soleimanis död med den legendariske imam Ḥusayns död. År 680 dödades han när han vägrade ge trohetslöfte till kalifen Yazid. Nu jämförs USA med Yazid. 

– Vem är Amerika? Vi ser inte Amerika. Det kommer en dag då ska vi göra slut på Amerika, säger Qannadpour innan alla människor ställer sig mot kistan, blir tysta och deltar i begravningsbönen.

En stund senare hörs hur folk gråter öppet. Även Irans ledare Ali Khamenei, som håller i bönen, gråter högt.

”Om hela deras land förintas räcker det inte som hämnd”

I fredags kväll dödades general Soleimani strax efter han landade i Bagdad, Irak. USA bekräftade att det var en amerikansk drönare som avfyrade raketer mot Soleimanis konvoj. Sen dess väntar hela världen med oro för vad som kommer att hända.

Iran hotar med hämnd. Dess allierade i regionen hotar med att priset för Soleimanis död är att USA ska dra tillbaka sina styrkor från regionen. Den iranska hämnden har ännu inte kommit.

Malika är också universitetsstudent. Hon tror inte att det kommer att bli krig, men är däremot övertygad om att USA kommer drabbas av en hämnd.

– Jag är inte rädd för krig. Vi har en riktig ledare som skyddar oss. Det är vi som ska hämnas stort. Som man brukar säga att folk handlar ömsesidigt. De har dödat vår general och om hela deras land förintas räcker inte det som hämnd. Enda lösningen ur krisen är hämnd, säger hon.

Medan många iranier ropar på hämnd finns de som tycker att dödandet av general Soleimani har stärkt Iran och dess styre. En kvinna Expressen möter vill bli kallad Zeinab, men heter något annat. Hon är en av de som inte stöder det islamiska styret i Iran.

– Före mordet på Soleimani tyckte många av mina vänner att Revolutionsgardet var förtryckare. De sattes in mot protesterna i Iran. Men, när Soleimani dödades ändrade många av mina vänner sina åsikter och sörjer nu hans död. Jag blev förvånad hur allt förändrades på en timme.

– USA stärkte regimen i Iran. Många regimkritiker ställer sig nu bakom regimen av patriotiska skäl, säger Zeinab.

Martyrskapet ”väcker liv i den muslimska nationen mot Amerika”

Det officiella Iran fortsätter hota med hämnd, men ingen vet hur den kommer att se ut. Förre vice talman Mohammad-Hassan Aboutorabi Fard, som tillhör det konservativa blocket i Iran, säger till Expressen att Soleimani var en symbol – inte bara för iranier utan även för folk i Irak, Libanon, Yemen, Syrien och Palestina. 

– Martyrgeneralen Qassem Soleimani var en symbol för mod och styrka för hela det iranska folket. Han var beskyddare av hela landets självständighet och säkerhet. Han var en symbol för förenandet av islam.

– I och med hans martyrskap blev han symbol för att väcka liv i den muslimska nationen mot Amerika och Trump.

På tisdagen begravs Soleimani i sin hemstad Kerman.

Universitetsläraren Hossein Royvaran säger till Expressen att han tror att svaret från Iran kommer att komma när som helst. Han tror inte att Iran eller USA vill ha krig, men att Iran utan tvekan kommer att hämnas.

– Om USA drar sig ut ur Irak kommer hämnden att bli mindre kraftfull. Om USA inte gör det lär hämnden blir mycket svår, säger Royvaran.

Expressen på plats i Teheran – under tisdagen begravs tidigare toppgeneralen Qassem Soleimani.

”De flesta iranier vill se hämnd”

Expressens mellanösternkorrespondent om den senaste utvecklingen i konflikten mellan USA och Iran.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.