Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Iranska kvinnor på fotboll – men bara bakom staket

Iranska kvinnor följer matchen – på läktaren – mot Kambodja.Foto: ABEDIN TAHERKENAREH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det har inte hänt sedan 5 oktober 1981 – alltså på 38 år.

Men på torsdagen släppes iranska kvinnor in på en fotbollsmatch – i Irans VM-kvalmatch mot Kambodja.

– Stackars det kambodjanska laget. Så oturligt för dem att de får möta inte bara de iranska fotbollsspelarna, utan tusentals passionerade iranska kvinnor, säger en kvinna med det fingerade namnet Niloufar till al-Jazira.

4 500 kvinnor fick köpa biljett till torsdagens match, den första sedan 5 oktober 1981 som kvinnor fick gå på i Iran. 

Den islamiska regimens oskrivna regel, som enbart ger män tillträde till sportarenor, kom till efter revolutionen 1979.

– Det känns härligt att ta tillbaka det som är vårt, sade den 36-åriga översättaren Niloufar.

De som aldrig tidigare hade fått fira sitt lags mål på en iransk läktare kunde ta igen det hela 14 gånger. Matchen slutade 14–0, och spelarna gick först bort till kvinnosektionen för att tacka.

Kvinnosektionen med metallstaket runt

Azadistadion har en publikkapacitet på 78 000 personer. Biljetterna till den speciella kvinnosektionen – omgärdad med ett metallstaket – sålde slut direkt. 

– En del av mig är glad, men de har egentligen skapat en vägg. Det är inte vad vi har bett om. Det är inte så att alla kan gå och sätta sig fritt med sina bröder, pappor eller män, säger aktivisten Maryam Shojaei till New York Times.

Azadistadion är den arena där Sahar Khodayaris favoritlag Esteghlal spelar. 29-åringen brukade smita in genom att klä ut sig till man, något iranska kvinnor gjort i massor av år, i peruk och lösskägg. 

I mars i år greps Sahar Khodayari vid arenan, men släpptes senare. 2 september, fick hon veta att hon skulle ställas inför rätta och riskerade sex månaders fängelse. 

Sahar Khodayari satte eld på sig själv utanför byggnaden. Hon dog en vecka senare av sina skador.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.