Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Iranska krigsskepp skickas mot USA

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Arkivbild på det iranska krigsskeppet Alvand.
Foto: Majid Jamshidi/AFP

Iran har för första gången skickat flera krigsskepp mot USA.

Det är en markering mot den amerikanska närvaron i persiska viken.

– Irans flotta är på väg mot USA:s territorialvattengräns och det finns ett budskap i denna handling, sade amiral Afshin Rezayee Haddad enligt den iranska nyhetsbyrån Fars.

Den iranska marinen har skickat en jagare och ett underhållsfartyg med helikoptrar mot den amerikanska sjögränsen.

Krigsskeppen uppges vara på väg över Atlanten.

Aldrig tidigare har någonting liknande skett och uppgiften bekräftades i går av befälhavaren för Irans norra flotta Afshin Rezayee Haddad.

- Irans flotta är på väg mot USA:s territorialvattengräns och det finns ett budskap i denna handling, sade amiral Afshin Rezayee Haddad enligt den iranska nyhetsbyrån Fars enligt TT.

Kadetter

Skeppen påbörjade sin långa resa förra månaden och ombord på fartygen finns ett 30-tal kadetter som utbildas tillsammans med övrig besättning, skriver USA Today.

Enligt den iranska befälhavaren skickas fartygen som ett svar på den amerikanska marinens närvaro i persiska viken.

En talesman för USA:s försvar ifrågasatte i går uppgifterna men tillade att fartyg får röra sig fritt på internationellt vatten, skriver TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.