Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Iranska 18-åringen la upp dansvideo – frihetsberövas

Foto: Instagram / Maedeh Hojabri

Att uttrycka sig i sociala medier är en självklarhet för de flesta – men inte för alla. 

18-åriga Maedeh Hojabri som bor i Iran la ut dansvideos på sig själv på Instagram. 

Nu har hon blivit frihetsberövad.

18-åriga Maedeh Hojabri har frihetsberövats i Iran efter att ha lagt upp bilder på sig själv på Instagram när hon dansar. Maedeh, som är gymnast, gick under fredagen ut i statlig tv och erkände att hon har brutit mot en morallag, skriver ABC News

Foto: Instagram / Maedeh Hojabri

I uttalandet säger hon bland annat att det inte var hennes intention att lägga ut klippen och att anledningen till att hon spred filmerna var att få fler följare. Det är oklart om uttalandena gjordes under tvång. 

Enligt The Guardian ska även andra personer ha uttalat sig i samma tv-program efter att även de frihetsberövats på liknande grunder. 

https://www.instagram.com/p/BglLHiMhZb_/?taken-by=maedehhojabri_fanpage

Enligt lokala medier har tre andra personer frihetsberövats under de senaste veckorna på liknande grunder och friats mot borgen. 

Postat omkring 300 videor

Den unga kvinnan har postat omkring 300 videor på olika Instagramkonton, där hon i många av klippen dansar. Maedeh som blandar iransk och västerländsk dansstil har dessutom avstått från att bära hijab i flera av klippen – vilket är obligatoriskt för kvinnorna i Iran. 

Det finns många Instagramkonton i Maedehs namn och flera fansidor som hyllar henne.

https://www.instagram.com/p/BbcAWZ0gJyZ/?taken-by=maedeh_hojabrii

 

LÄS MER: Dansade till "Happy" - döms till spöstraff 

 

Enligt ABC News ska vissa av kontona haft upp emot 66 000 följare.

I vissa av videorna går det att se Maedeh Hojabri kortklippta hår och sportiga klädstil. Tatueringar kikar fram under hennes kläder. Många har fascinerats över hennes säregna stil och tuffa attityd. 

Foto: Instagram / Maedeh Hojabri

Överväger att blockera Instagram

Iransk polis har tidigare sagt att det finns planer på att stänga ner Instagramkonton med liknande innehåll och det Iranska rättsväsendet överväger att blockera tillgången till Instagram, enligt ABC News.  

Facebook, Twitter och Youtube är redan blockerade i Iran – men många iranier går runt blockeringen genom att använda så kallade proxies och VPN. 

2014 dömdes fem vänner till fängelse och 91 piskrapp efter att ha lagt ut en hemmagjord musikvideo när de dansade till låten "Happy" av Pharell Williams. 

https://www.instagram.com/p/BgcQj3ZBBmM/?taken-by=maedehhojabri_fanpage