Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Iranska oljetankern har lämnat Gibraltar

Detta har hänt i fallet med Grace 1.
Den iranska oljetankern har lämnat Gibraltar Foto: MARCOS MORENO / AP TT NYHETSBYRÅN
Fartyget har bytt namn till Adrian Darya 1. Foto: MARCOS MORENO / AP TT NYHETSBYRÅN
Besättningsmän målar dit det nya namnet. Foto: MARCOS MORENO / AP TT NYHETSBYRÅN

Den beslagtagna iranska oljetankern lämnade på söndagskvällen Gibraltar och seglar nu in i Medelhavet under nytt namn, rapporterar Reuters.

USA har krävt att fartyget stoppas, men Gibraltar uppger att de inte kan beslagta det igen.

Den iranska oljetankern Adrian Darya 1, som tidigare hette Grace 1, och som beslagtogs har lämnat Gibraltar. Klockan 23 på söndagen lämnade fartyget hamnen, skriver Reuters.

Irans ambassadör i Storbritannien, Hamid Baeidinejad, bekräftar på Twitter att fartyget är på väg mot internationellt vatten, enligt nyhetsbyrån.

Fartyget stoppades i början av juli efter misstankar om att det i strid med EU:s sanktioner skeppade råolja till Syrien. Förra veckan upphävde Gibraltar sitt kvarhållande, även om en amerikansk domstol sedan utfärdade en order om att fartyget ska beslagtas igen.

”EU-sanktionerna mot Iran, vilka gäller i Gibraltar, är mycket snävare än de som gäller i USA. Gibraltar kan inte tillhandahålla det understöd som har begärts av USA”, uppger myndigheterna för det brittiska territoriet i ett pressmeddelande, enligt Reuters.

Iranska fartyget bytte namn

USA menar att fartyget, som är lastat med 2,1 miljoner fat olja, har kopplingar till Irans Islamiska revolutionsgarde.

De senaste dagarna har oljetankern bytt namn och bilder visar hur besättningen målar över ”Grace 1” på skrovet för att i stället sätta dit ”Adrian Darya 1”. Fartyget har också hissat den iranska flaggan i stället för den panamanska.

”Grace 1” bytte i dagarna namn till ”Adrian Darya 1”. Här målar besättningen över det gamla namnet. Foto: MARCOS MORENO / AP TT NYHETSBYRÅN

Två veckor efter att det iranska fartyget stoppades av Gibraltar svarade Iran med att beslagta det svenskägda, men brittiskregistrerade, fartyget Stena Impero i Persiska viken.

Det fartyget sitter fortfarande fast och frågan är nu vad som ska hända med det när ”Adrian Darya 1” har släppts.