Iransk minister anklagar Sverige för gisslantagning

Hamid Noury står inför rätta i Sverige som misstänkt för mord och folkrättsbrott i Iran 1988. Iran anklagar Sverige för att ha tagit honom som gisslan efter att de dömde Ahmadreza Djalali till döden.
Foto: Polisen
Den svenska medborgaren Ahmadreza Djalali skulle under lördagen avrättas av Iran efter att ha dömts för att ha spionerat för Israels räkning. Det är oklart om Iran har verkställt avrättningen.
Foto: TT NYHETSBYRÅN PRIVAT

Under lördagen skulle Iran avrätta den svenske medborgaren Ahmadreza Djalali, 50, som dömts för att spionera för Israel – och det är oklart om dödsdomen har verkställts. 

Under fredagen anklagade Iran Sverige för att konspirera med Israel och USA i fallet Djalali, och upprepade sina anklagelser om att den svenska läkaren är ”spion”. 

– Det var märkligt att den svenska regeringen beviljade den här spionen permanent uppehållstillstånd efter att han greps i Iran, sa Irans underrättelseminister Esmaeil Khatib till Tehran Times

Den svenske läkaren Ahmadreza Djalali skulle under lördagen ha avrättats av den iranska regimen efter att ha dömts för att ha spionerat för Israels räkning. 

Människorättsorganisationen Amnesty uppger under lördagskvällen att de inte har hört något nytt kring den planerade avrättningen, och att iranska dödsdomar vanligtvis brukar verkställas på morgonen. 

Anklagelserna mot Djalali avfärdas som substanslösa

Djalali greps under en föreläsningsresa i Iran 2016. Anklagelserna mot honom har utretts och avfärdats som substanslösa av FN-experter, människorättsorganisationen Amnesty International och forskarorganisationen Scholars at Risk. 

– Djalalis spionage för Zionistregimen (Irans benämning av Israel) har bevisats och hans dödsdom har gått igenom alla rättsliga stadier, säger Esmaeil Khatib till Tehran Times i en intervju under fredagen. 

Iran har vid tidigare tillfällen skjutit fram dödsdomen mot den svenska medborgaren och det är tydligt att de kopplar ihop fallet med Hamid Noury, 61, en iransk medborgare som står inför rätta i Sverige åtalad för folkrättsbrott och mord i Gohardashtfängelset i Iran 1988. 

Han greps på Arlanda i november 2019 och dom mot honom ska meddelas den 14 juli. 

Fallet Hamid Noury

Hamid Noury greps på Arlanda i november 2019, dit han rest för att hälsa på anhöriga i vad som senare skulle visa sig vara en fälla anordnad av en av målsägarna.

Efter en massiv polisutredning, som resulterade i en flera tusen sidor lång förundersökning, inleddes rättegången i Stockholms tingsrätt i augusti 2021. Efter 92 förhandlingsdagar avslutades den på onsdagen, med beskedet att dom faller den 14 juli och att Hamid Noury förblir häktad.

Hamid Noury misstänks för grovt brott mot folkrätten, ofta benämnt som krigsbrott, och flera mord i samband med avrättningarna av politiska fångar i Gohardashtfängelset i Iran 1988.

Tusentals fångar beräknas ha avrättats. Hamid Noury kopplas till ett hundratal utav dem. Många fångar som överlevde har vittnat emot Noury, och pekat ut honom som den man som förde deras kamrater till snarorna.

Källa: TT

Människorättsorganisationer anser att Iran håller Djalali som gisslan som ett påtryckningsmedel mot Sverige i rättsprocessen mot Hamid Noury. Den iranska regimen har rakt motsatt uppfattning. 

– Den svenska regeringen har, å Zionistregimen och USA:s vägnar, illegalt frihetsberövat vår medborgare Hamid Noury i Sverige strax efter hans (Djalalis) gripande och rättegång och hållit honom gisslan, säger Esmaeil Khatib, som uppger att han är förbluffad över Sveriges agerande: 

– Det var märkligt att den svenska regeringen beviljade den här spionen permanent uppehållstillstånd efter att han greps i Iran, och efter hans rättegång och dödsdom så beviljade de honom svenskt medborgarskap. Sedan dess har den svenska regeringen stött honom som en medborgare av landet och vi vet att Sverige trycker på i frågan om Djalali med planen som skapats av Zionistregimen och USA, säger Khatib till Tehran Times. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.