Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Iransk kärnfysiker dödad i attentat – ledde kärnvapenprogram

Kärnfysikern avled av sina skador.
Bilder från platsen efter attentatet.
Foto: IRIB HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bilder från platsen efter attentatet.
Foto: IRIB HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bilder från platsen efter attentatet.
Foto: IRIB HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kärnfysikern Mohsen Fakhrizadeh.
Foto: CNN
Foto: AY-COLLECTION/SIPA/SHUTTERSTOCK / AY-COLLECTION/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
1 / 7

Iranske kärnfysikern Mohsen Fakhrizadeh, som ledde Irans kärnvapenprogram, har dödats i ett attentat.

Irans president Hassan Rouhani  pekar ut Israel och menar att de agerat ”legosoldat åt USA”.

Nu ska de hämnas, säger presidenten i statlig tv – ”när tiden är rätt” – samtidigt som Irans högste ledare, ayatollah Ali Khamenei, utlovar ett hårt straff för de som ligger bakom.

Attacken beskrivs som välplanerad – ett militärt bakhåll.

Attentatet skedde utanför huvudstaden Teheran.

Enligt statliga medier ska Mohsen Fakhrizadeh ha utsatts för en bilbomb, och sedan skjutits, av vad som benämnts som ”beväpnade terrorister”. Han avled sedan på ett sjukhus, till följd av sina skador.

Nyhetsbyrån AP beskriver attacken som välplanerad och som ett militärt bakhåll.

Expressens utrikesreporter, Kassem Hamadé, berättar i Expressen TV att iranska medier uppgett att tre till fyra av attentatsmännen ska ha dödats efter attacken. Om de dödats av exempelvis livvakter till Mohsen Fakhrizadeh, eller av iransk polis, är oklart.

Hossein Salami, chef för det revolutionsgardet, har enligt AP twittrat:

Att mörda kärnforskare är den mest våldsamma konfrontationen man kan göra för att hindra oss från att nå modern vetenskap”.

Iranske utrikesministern: ”Terrorhandling”

Ingen har hittills tagit på sig ansvaret för attentatet, men Iran har tidigare anklagat Israel och USA för att ha utfört liknande attacker på kärnvapenexperter i landet tidigare.

På fredagskvällen rapporterar New York Times att Israel låg bakom attacken, enligt tre underrättelsekällor. En av dem är amerikansk. Tidningen skriver att det är oklart hur mycket USA eventuellt känt till om attentatet i förhand. 

Irans utrikesminister, Mohammad Javad Zarif, skrev på fredagen ett uttalande på Twitter, där han menade att det handlar om en ”terrorhandling mot staten” med ”allvarliga indikationer på israelisk inblandning”.

På lördagsmorgonen gav Irans president Hassan Rouhani ett uttalande. Även han anklagar Israel att ligga bakom mordet, och säger att de agerar legosoldat åt USA, skriver AFP.

– Än en gång har den globala arrogansens händer fläckats av blodet från den inlejde usurpatorn, den sionistiska regimen, säger Rouhani enligt statlig tv i Iran.

Han säger att de kommer hämnas på Israel ”när tiden är rätt”. Även Irans högste ledare, ayatollah Ali Khamenei utlovar ett hårt straff för de som ligger bakom.

Netanyahu: ”Lägg hans namn på minnet”

Kärnfysikern Mohsen Fakhrizadeh anses, bland annat av Israel, ha spelat en ledande roll i Irans hemliga kärnvapenprogram, och har av diplomater beskrivits som ”den iranska bombens fader”.

2018 höll den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu en presskonferens, där han hävdade att Israel stulit material från ett iranskt kärnvapenlager. Han påtalade då Fakhrizadeh:

”En nyckeldel i planen var att skapa nya organisationer för att fortsätta arbetet. Det är så doktor Mohsen Fakhrizadeh, chef för Amad-projektet, uttryckte det. Lägg hans namn på minnet”.

Amad-projektet är ett iranskt, vetenskapligt projekt, som misstänks ha som syfte att utveckla kärnvapen.

”Bara Israel som har operativa kapaciteten”

Rouzbeh Parsi, programchef vid Utrikespolitiska institutets Mellanöstern- och Nordafrikaprogram, menar att det inte säkert går att säga vem som ligger bakom attentatet.

– Men om det inte är någon inifrån som gjort det, så är det i princip bara Israel man brukar nämna som har den operativa kapaciteten att göra något sådant här på iranskt territorium, säger han i Expressen TV.

Israel har ett långsiktigt motiv till en sådan här attack, med anledning av vilka konsekvenser det skulle få för landet om Iran utvecklade kärnvapen, och Mohsen Fakhrizadehs roll i det arbetet.

Samtidigt sker attacken i en period av osäkerhet, i och med det stundande maktskiftet i USA.

Donald Trump uppges så sent som förra veckan ha frågat sina rådgivare om möjligheterna att slå till mot Irans kärnenergianläggningar, och skickade så sent som förra helgen B-52-bombplan mot Mellanöstern.

– Att de (Israel) har ihjäl honom just nu, om det var dem, måste ses i ljuset av att Trump inte kommer vara president efter den 20 januari och att en Biden-administration definitivt kommer vara mycket mer restriktiv mot att Israel gör sådana här saker, sa Rouzbeh Parsi i Expressen TV:s sändning.

”Har stått högt upp på israelernas dödslista”

Hör Expressens utrikesredaktör Mats Larsson om attentatet.

”De vill ha en motreaktion”

Hör Rouzbeh Parsi på Utrikespolitiska institutet om attentatet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.