Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Iransk journalist ska ha flytt i Sverige – söker asyl

Iransk journalist ska ha flytt i Sverige – söker asyl.
Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

När den iranska utrikesministern Javad Zarif var på besök i Stockholm flydde en iransk journalist från delegationen. 

Journalisten ska ha sökt asyl i Sverige, skriver SVT och hänvisar till uppgifter. 

– Vi vet bara att han inte har flugit med utrikesministerns delegation tillbaka till Iran, säger Amir Mortasawi, chefredaktör för journalistens redaktion Moj News, till Rouydad-24, enligt SVT. 

Under veckan har Irans utrikesminister Javad Zarif varit på besök i Stockholm och bland annat träffat utrikesminister Margot Wallström. 

Under utrikesministerns besök i Sverige ska en ur hans delegation försvunnit. Det handlar om en iransk journalist, som ska ha sagt att han skulle gå för att röka och sedan inte återvänt, skriver SVT och hänvisar till den iranska nyhetssajten Rouydad-24. 

Den tyska nyhetsbyrån DPA rapporterar också att den iranska journalisten ska ha försvunnit. 

Enligt uppgifter ska journalisten ha sökt asyl i Sverige, skriver SVT. Enligt tv-kanalen ska mannen själv ha skrivit på Twitter att ”varje människa har rätten att själv bestämma över sitt liv”. 

UD kan inte kommentera 

Den iranska nyhetssajten rapporterar enligt Rouydad-24 att mannens redaktion i Teheran Moj News varken vill dementera eller bekräfta att en av deras medarbetare sökt asyl i Sverige. 

– Vi vet bara att han inte har flugit med utrikesministerns delegation tillbaka till Iran, säger Amir Mortasawi, chefredaktör för Moj News, till Rouydad-24.

SVT har varit i kontakt med svenska utrikesdepartementet som uppger att de inte har någon information om händelsen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.