Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Iransk åklagare: Alla svenskar från kraschen är identifierade

Expressens Lisah Silfwer tar dig igenom händelseutvecklingen.
En kvinna i Teheran tänder ljus för offren i flygkraschen.
Foto: Kassem Hamadé
I Storkyrkan i Stockholm arrangerades det under onsdagen en minnesstund för de förolyckade.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT NYHETSBYRÅN
Bilder från platsen dagen då planet kraschade, den 8 januari.
Foto: EBRAHIM NOROOZI / AP TT NYHETSBYRÅN

Chefsåklagare Mohammad Shahriari, som leder arbetet med identifieringen av offren från det nedskjutna planet, uppger för Expressen att samtliga 176 omkomna nu är identifierade.

– Alla svenskar är identifierade, säger Shahriari.

För tre dagar sedan sa chefsåklagare Mohammed Shahriari till Expressen att arbetet med att identifiera offren kan ta upp emot tio dagar. Men redan i dag, på onsdagen, kan åklagaren bekräfta att samtliga offer boende i Sverige är identifierade.

– I dag träffade jag personal från Sveriges ambassad i Teheran. De sa att blodprover från Sverige är på väg, men de behöver inte skicka något blod eller DNA. Alla svenskar är identifierade, säger Shahriari och fortsätter.

– En svensk kvinna omkom i kraschen. Vi har kunnat identifiera henne med hjälp av DNA från föräldrarna, som är i Iran. Vi har också kunnat identifiera hennes två svenska barn, och med hjälp av deras DNA har vi kunnat identifiera barnens pappa.

När de Iran-födda offren som var hemmahörande i Sverige kunnat identifieras med hjälp av inlämnad DNA, blev resterande fyra omkomna svenskar ”per automatik identifierade” utan, enligt Shahriari.

Av de 176 döda i olyckan har 100 stycken hämtats hem av anhöriga, enligt chefsåklagaren. 17 av de döda var boende i Sverige. 

”Oförlåtligt misstag”

Det var förra onsdagsmorgonen som det ukrainska Boeing-planet, Flight PS752, lyfte från Teherans internationella flygplats Imam Khomeini Airport, med kurs mot Kiev. Strax efter att planet lämnade marken exploderade det plötsligt, och kraschade mot marken. 

Till en början menade iranska myndigheter att planet drabbats av motorhaveri, men uppgifterna ifrågasattes kraftigt av flera länder som i stället menade att Iran själva skjutit ned planet. På lördagsmorgonen erkände till slut Iran att man i ett ”oförlåtligt misstag” själva orsakat kraschen. 

Enligt Reuters har Iran gripit flera personer som misstänks vara inblandade i olyckan. Man har dessutom gripit personen som filmat flygplanet när det träffas av det iranska luftvärnet. 

På onsdagseftermiddagen arrangerades en minnesstund för offren i Storkyrkan i Stockholm. 

Expressen har sökt utrikesdepartementet och polisen som ännu inte kan bekräfta de iranska uppgifterna om att samtliga svenskar identifierats.

De dog i kraschen

Här är några av de som omkom i kraschen av det ukrainska planet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.